SLUČAJ KAPETANA DRAGANA: Županijski sud još veća o molbi advokata Palibrka
Foto: Vlada Profimedia

Podnesak podnet 5. februara

SLUČAJ KAPETANA DRAGANA: Županijski sud još veća o molbi advokata Palibrka

Hrvatska -
BEOGRAD - Županijski sud u Splitu još nije odlučio o zvaničnoj molbi beogradskog advokata Dragana Palibrka da u postupku pred tim sudom brani Dragana Vasiljkovića poznatog kao kapetan Dragan, po njegovoj želji.

Palibrk je rekao da o njegovom predlogu koji je Županijskom sudu zvanično podneo 5. februara prilikom obilaska Vasiljkovića u pritvoru u Splitu, još nije odlučeno.

Vasiljković je naime izrazio želju da ga pred hrvatskih sudom zastupa i advokat iz Srbije, pa je sa Palibrkom o temeljima svoje odbrane od optužbi za ratne zločine, razgovarao kada ga je posetio u pritvoru početkom februara.

U njegovom timu odbrane za sada su angažovana dva hrvatska branioca, Slađana Čanković i Luka ŠŠuššak.

Beogradski advokat Palibrk je potvrdio da je u stalnoj vezi sa najvišim državnim organima Srbije povodom slučaja kapetana Dragana, sa kojima razmatra način na koji država može da pomogne svom državljaninu o ostvarivanju svojih prava na pravičnu odbranu. Ž

Županijsko držžavno tužžilašštvo podiglo je 8. januara optužžnicu protiv Kapetana Dragana koja ga tereti za ratni zločin protiv zarobljenika i civila.

Po pet tačaka optužžnice on se tereti za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u Dalmaciji i Glini. Optužžnica jošš nije stupila na pravnu snagu.

Vrhovni sud Hrvatske je u četvrtak odbio zahtev Vasiljkovićeve odbrane za izuzećem predsednika Žžupanijskog suda u Splitu Marijana Miletića, koji bi sada trebalo da odluči o i zahtevu za izuzećem sudija njegovog suda, preneli su hrvatski mediji.

Vasiljković je u pritvoru, poššto je sud u Splitu odbio ponuđeno jemstvo za odbranu sa slobode, a hrvatski sud je potvrdio i tu odluku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track