JEVREJI BOJKOTUJU KOMEMORACIJU ŽRTAVA U JASENOVCU: Razlog revitalizacija ustaštva
Foto: Reuters Nov 201

Nisu zadovoljni

JEVREJI BOJKOTUJU KOMEMORACIJU ŽRTAVA U JASENOVCU: Razlog revitalizacija ustaštva

Hrvatska -
Predstavnici Jevreja u Hrvatskoj komemoraciju povodom 71. godišnjice proboja zatvorenika iz logora Jasenovac organizovaće sami.

Koordinacija Jevrejskih opština u Hrvatskoj bojkotovaće komemoraciju zbog loše saradnje sa Spomen područjem Jasenovac i u znak protesta zbog "relativizacije i revitalizacije ustaštva".

"Koordinacija je donela odluku o neučešću na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac. Razlog tome je neslaganje s politikom i izmenama u postavi muzeja, odlaganje imenovanja Saveta Spomen područja Jasenovac i dnevno politička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva", navedeno je u odluci Koordinacije.

Koordinacija okuplja 10 jevrejskih opština koje deluju u Hrvatskoj. Prošle godine na komemoraciji u Jasenovcu bili su tadašnji premijer Zoran Milanović i predsednik Sabora Josip Leko, ali ne i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Iako je poslednjih desetak godina bilo uobičajeno da na komemoracijama budu i predsednici države, Grabar-Kitarović, koja je za predsednicu izabrana nekoliko meseci ranije kao kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice, u Jasenovac je otišla ranije. Javnost je o tome obaveštena tek saopštenjem.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je logor smrti i najveće stratište u Hrvatskoj. Formiran je tokom Drugog svetskog rata kao mesto zatvaranja, prisilnog rada i likvidacija prvenstveno Srba, Jevreja, Roma, ali i Hrvata i drugih u cilju stvaranja etnički čiste teritorije NDH.

U tom logoru su od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. ljudi ubijani zbog svoje verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. U njegovom sastavu su bili logori u Bročicama, Krapju, Jasenovcu i Staroj Gradiški. Do sada se znaju imena 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka. Među stradalima bilo je više od 20.000 dece.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track