SRPSKO-HRVATSKA BANDA POVEZANA SA DŽIHADISTIMA: Marko prvi Hrvat povezan sa ID!
Foto: Austrijska Policija

Reketaš uhapšen u Austriji kontakrirao sa teroristima

SRPSKO-HRVATSKA BANDA POVEZANA SA DŽIHADISTIMA: Marko prvi Hrvat povezan sa ID!

Hrvatska -

BEČ - Austrijska policija razbila je opasnu i veoma surovu bandu u kojoj je bilo Hrvata, Čečena i Srba, a vođa je bio Austrijanac poreklom iz BiH Edin D. (37) zvani Edo.

Oni su uglavnom u Beču, naveliko reketarili ugostitelje i vlasnike raznih radnji i kloubova. U istragu se međutim uključila i austrijska tajna služba, i to zbog indicija o mogućoj povezanosti određenih članova bande s teroristima Islamske države.

Radi se dvojici Čečena, a pod pod istragom je i uhapšeni hrvatski državljanin Marko Z. (23). Austrijski savezni kriminalistički biro dao je niz informacija o članovima bandi, kao i njihove fotografije, a za uhapšenog Hrvata se sumnja da je možda povezan s ISIL-om. Indicija je više. Tokom opservacija članova bande zapaženi su česti odlasci Marka Z. u jednu bečku džamiju koja važi za okupljalište simpatizera ISIL-a.

Također je ustanovljeno da da je putem interneta kontaktirao sa više osoba koje su na poternicama Interpola zbog povezanosti s terorizmom. Kod njega su pri pretresu pronađene i islamističke zastave, a uz njega i dvojicu Čečena spominju se i sumnjivi boravci u Francuskoj prošle godine i fotografije na kojima poziraju s podignutim kažiprstom, što se ističe kao simbol ISIL-a. Austrijski istražitelji ipak su vrlo oprezni u pogledu moguće povezanosti uhapšenih osoba s terorizmom te ih za sada tretiraju kao osumnjičene za teška krivična dela, uključujući iznudu, trgovinu oružjem i ilegalno kockanje. Službeni organi posebno su istakli da je Marko Z. prijavio nestanak svoje sestre i pritom naveo kako misli da se pridružila ISIL-ovoj miliciji u ratu u Siriji. Takva prijava teško bi se mogla očekivati od osobe uverene u džihadističku ideologiju, dodali su.

Banda koja se nazivala Struja, poznata je po brutalnosti. Zbog toga je policija za oštećene osobe omogućila program zaštite svedoka jer se sumnja da se mnoge žrtve i dalje osećaju ugroženima i ne žele da prijave da su reketirane. Prljave poslove, premlaćivanja, paljenje vozila, demoliranje lokala te druge oblike zastrašivanja i pretnji, po naredbi Edina odrađivali su osumnjučeni Čečeni. Uglavnom se radilo o osobama s iskustvom u borilačkim sportovima.

Dolazili bi do vlasnika lokala, uglavnom u dva bečka okruga, i “porazgovarali” sa njim o potrebi angažiranja redara uz novčanu naknadu. Već na prvo protivljenje, vlasnici su dobijali udarac glavom u glavu ili bi ih brutalno pretukli. Takođe su upadali kao gosti u lokale, izazivali nered i prebijali vlasnika i goste, lomili inventar. Kada takva “uveravanja” ne bi urodila plodom, sledeći korak bio bi paljenje automobila vlasnika, a potom bi stigla i poruka: “Sledeći put goret će ti kuća”.

Od vlasnika lokala iznuđivali su iznose od 10.000 do 100.000 evra. Jednog ugostitelja prisilili su da zaposli njihovu kompanjonku, srpkinju Maju S., kao šankericu, da bi imali precizan uvid u prihode lokala. Utvrđeno je da je banda u dve godine sigurno iznudila najmanje 240.000 evra, a procenjuje se da bi taj iznos mogao da iznosi i više od pola miliona evra.

Jednoj od žrtava koji je povukao prijavu, tražili su iznos od čak 1,5 miliona evra. Članovi bande novac su investirali u luksuzne automobile, "Mercedes" i "bentli" kojima su krstarili bečkim ulicama, kupovali su dizajnersku odjeću i skupocjene satove. Kod njih je zaplijenjeno i više pištolja, među ostalim model James Bonda PPK posebne izrade, kromiran, s pozlaćenim okidačem. Svih osmero osumnjičenih članova bande nalazi se iza rešetaka u zatvoru Josefstadt.

(jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track