MILANOVIĆ: Sa ovim društvom ne mogu u Jasenovac
Foto: Beta

Godišnjica stradanja

MILANOVIĆ: Sa ovim društvom ne mogu u Jasenovac

Hrvatska -

Bivši premijer i lider najuticajnije opozicione stranke SDP potvrdio je danas da neće prisustvovati državnom obeležavanju proboja u Jasenovcu, 22. aprila.

"Žao mi je što je to započelo s predsednicom kad je prošle godine, iz šipražja došla u Jasenovac, bez najave, da se od toga ne bi pravila politika. Ali Jasenovac jeste posledica sulude zločinačke politike i to ne možemo tretirati kao avionsku nesreću. To je politička tragedija", kazao je Zoran Milanović.

Rekao je da nikada neće moći da kaže šta je bilo ispravno između 1941. do 1945. u Hrvatskoj.

"Ne možemo misliti isto, ali možemo se dogovoriti šta današnjoj Hrvatskoj čini reputacijsku i poslovnu štetu, a šta ne. S obzirom da to ne ide, vraćamo se na surovu politiku. Tu bih povukao paralelu s dve kolone u Vukovoru, gde se dogodila gruba, primitivna politizacija, ali i u jednoj i u drugoj koloni su bili ljudi s puno žaljena prema žrtvama", ispričao je.

Milanović je rekao da će u Jasenovcu će biti onih koji iskreno žale žrtve, a ima i onih kojima je svejedno i dodao da sa ovima što im je svejedno neće.

Podsetio je da je ranije odlazio na obeležavanje jasenovačke tragedije sa premijerkom Jadrankom Kosor bez problema, ali da sada, kako je rekao to nema smisla.

"Sa ovim društvom ne mogu", rekao je Milanović na konferenciji za novinare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track