Najnovije vesti

NEMAČKI MEDIJI: Otkad je HDZ na vlasti u Hrvatskoj jača ekstremna desnica
Foto: Youtube/Printscreen

Propaganda jača

NEMAČKI MEDIJI: Otkad je HDZ na vlasti u Hrvatskoj jača ekstremna desnica

Hrvatska

U tekstu posvećenom ekstremnoj desnici u Hrvatskoj i njenoj propagandi, nemački radio "Dojče vele" danas prenosi pisanje Frankfurter rundšau da je "raspoloženje u Hrvatskoj ekstremno napeto otkako je u januaru počela sa radom vlada pod vođstvom Hrvatske demokratske zajednice".

Autor teksta Norbert Mapes-Nidik najpre navodi predsednika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca koji je napisao da se Hrvatskom širi atmosfera netolerancije i mržnje - ne samo prema njemu lično, već i prema novinarima, glumcima, režiserima, crkvenim velikodostojnicima i braniteljima ljudskih prava.

"Srpska manjina i savez jevrejskih zajednica bojkotuju ovogodišnju komemoraciju žrtvama Jasenovca. Razlog je relativizacija i oživljavanje ustaštva, kako su to izjavili čelnici jevrejske zajednice," piše nemački dnevnik. Autor ocenjuje da otkako je u januaru počela sa radom vlada pod vođstvom nacionalnokonzervativne stranke HDZ, raspoloženje u zemlji ekstremno napeto.

Milorad Pupovac, Foto: Marina Lopičić
Milorad Pupovac, Foto: Marina Lopičić

"Deo velike stranke je rešio da, u savezu sa nekim desnoradikalnim koalicionim partnerima, nanovo definiše hrvatsku naciju. Propaganda protiv navodnih izdajnika države, koji su od pre godinu dana meta ekstremnih desničara, sve više se zahuktava. Ali i otpor raste iz nedelje u nedelju", navodi se u tekstu.

Na primedbe Pupovca "predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je odgovorila, dovoljno neuobičajeno, otvorenim pismom. U njemu ona piše da među osobama koje je Pupovac naveo ima i onih koji svojim javnim delovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vređaju najveći deo hrvatske javnosti, neistinito prikazuju Domovinski rat i čak mu se izruguju, u osnovi, negiraju stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države", navedeno je u tekstu.

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: AP
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: AP

Hrvatski analitičar Žarko Puhovski smatra da je u pitanju reakcija tipična za vreme komunizma - kad god je neka manjina tražila zaštitu države, govorilo se "sami ste krivi. Vi ste provocirali", navodi Dojče vele. Za Jelenu Berković, predsednicu organizacije za građanska prava Gong, Hrvatska je na putu Mađarske, Poljske i Makedonije, čime ona, kako navodi DW, svrstava Hrvatsku u liberalne države evropskog istoka koje predvode desničarski populisti.

Prema njenim rečima, na jednoj strani su "nacionalno svesni Hrvati, koje podržava strogo konzervativna katolička crkva", a na drugoj "sekularni liberali, ateisti i klasična levica - kao i Srbi koji su pre poslednjeg rata još činili 12 odsto stanovništva".

List podseća da je režiser Jakov Sedlar, pred okupljenom konzervativnom elitom u zagrebačkom bioskopu Europa, "u istraživački nadasve aljkavom dokumentarnom filmu o koncentracionom logoru Jasenovac, ponovo marljivo smanjio broj žrtava".

Slavko Goldštajn, jevrejski publicista, koji je došao samo zbog toga, sa svoje 84 godine, rekao je da su "u pitanju poluistine, laži i falsifikovanje, a ministar kulture Zlatko Hasanbegović duhovni vođa ideološkog zaokreta, nasuprot tome je "pohvalio rušenje tabua", navodi se u tekstu.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...