Najnovije vesti

JEDINA PREŽIVELA JASENOVAC A NEĆE NA KOMEMORACIJU: Kad sam videla da svi idu odvojeno, odustala sam
Foto: Printscreen Youtube

Skandali oko obeležavanja godišnjice

JEDINA PREŽIVELA JASENOVAC A NEĆE NA KOMEMORACIJU: Kad sam videla da svi idu odvojeno, odustala sam

Hrvatska

Od državne komemoracije u Jasenovcu odustala je jedina preživela logorašica, 95-godišnja Pava Molnar, koja kaže da je svoj govor povukla jer ne želi da bude pročitan tamo gde nisu prisutni svi koji bi trebalo.

Molnar, jedina preživela logorašica ustaškog logora Gradiška, koji je bio deo jasenovačkog logora, je u telefonskom razgovoru za zagrebački Jutarnji list rekla da je jako tužna što je sve tako ispalo. Njen govor je prema planu direktorke Spomen-područja Jasenovac i organizatorke jasenovačke komemoracije Nataše Jovičić trebalo ujedno da bude i jedini na ovogodišnjem obeležavanju godišnjice proboja poslednjih preživelih logoraša u aprilu 1945. godine.

Pava Molnar je za ovaj zagrebački dnevnik objasnila da je svoje učešće u ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu dogovarala s Natašom Jovičić. Početkom aprila je, kaže, s njom bila i kod predsednika Sabora Željka Reinera.

“"Predložili su da se komemoracija žrtvama Jasenovca ove godine održi u HNK, što sam odlučno odbila. Rekla sam da se komemorisati mora tamo gde su se zločini i dogodili. Pod tim uslovom sam pristala da im dam svoj govor. Kako se otežano krećem, tražila sam da ga neko u Jasenovcu pročita. Ali, sve je to bilo pre podela koje su potom nastale. Kad sam videla da u Jasenovac idu odvojeno jedni, pa drugi, pa treći, povukla sam govor i o tome sam pre nedelju dana obavestila i Natašu Jovičić”", objasnila je.

Molnarova je po nacionalnosti Hrvatica, a ustaše su je u februaru 1942. kao devetnaestogodišnju studentkinju medicine uhapsile i transportovale u logor Gradiška. U logoru je ostala do januara 1944. kad je razmenjena. “"U razmenu su mogli ući samo logoraši Hrvati, dok Srbi, Jevreji i Romi nisu razmenjivani”", kaže Molnar koja je po izlasku iz logora otišla u partizane.

Sekretar SAAB-a Miroslav Kirinčić je za Jutarnji rekao da će govor Pave Molnar, umesto dana na komemoraciji kojoj će prisustvovati hrvatski državni vrh, biti pročitan dva dana kasnije na komemoraciji koju organizira SAAB. Sama Pava Molnar potvrdila je da je govor ustupila SAAB-u čija je i članica, a nema ništa ni protiv toga da se njen govor pročita i na skupu koji pod nazivom “"Jasenovac" na Trgu žrtava fašizma”, koji danas u 17 sati organizuje Antifašistička liga pod vodstvom Zorana Pusića.

Direktorka Spomen područja Jasenovac Nataša Jovičić šokirana je odustajanjem Molnarove. Ona tvrdi da je Molnar pod pritiskom, da o nenom odustanku ne zna ništa, i da je prema službenom programu predviđeno da njen govor u petak na službenoj jasenovačkoj komemoraciji pročita glumica Branka Cvitković. Inače, državna komemoracija u Jasenovcu počinje u 11 sati, a prisustvovaće joj, kako je najavljeno, predsednik hrvatske vlade Tihomir Orešković, prvi potpredsednik vlade Tomislav Karamarko, potpredsednik vlade Božo Petrov, ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar nauke, obrazovanja i sporta Predrag Šustar i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...