HRVATSKA NAJAVLJUJE: Uskoro kanabis u apotekama, ali pacijenti će ga plaćati sami
Foto: Profimedia

Legalizacija

HRVATSKA NAJAVLJUJE: Uskoro kanabis u apotekama, ali pacijenti će ga plaćati sami

Hrvatska -

"Mi u ovom trenutku ne očekujemo da će on biti na listi zato što se radi o lečenju simptoma, a ne zapravo o leku u onom smislu u kojem su naši lekovi na listi', kaže Tatjana Prenđa Trupec, direktorka HZZO.

Hrvatski Dnevnik nezvanično saznaje da bi cena kanabisa za mesečnu terapiju mogla da bude između 1.500 i 2.000 kuna (200 do 270 evra). Kanabis će se uvoziti iz Kanade, a distribuiraće ga Imunološki zavod u obliku kapsula.

"Biće dostupni u dve jačine i izdavaće se pacijentima isključivo u apotekama na recept propisan od izabranog lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a na osnovu preporuke lekara specijaiste", rekla je za ovaj hrvatski dnevnik dr Romana Katalinić iz sektora za lekove Ministarstva zdravlja.

U Hrvatskoj medicinski kanabis trenutno mogu da dobiju samo oboleli od multiple skleroze, karcinoma, side i deca obolela od retkog epileptičkog sindroma. Struka ne veruje u izlečenje medicinskim kanabisom, a cilj legalizacije je da se pacijenti zaštite od ilegalnih nabavki često problematičnog kvaliteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track