Najnovije vesti

U HRVATSKOJ JE I TO MOGUĆE: Lucija ima dva oca i dve majke i svi su gejevi!
Foto: Reuters

ipak našli način da postanu roditelji

U HRVATSKOJ JE I TO MOGUĆE: Lucija ima dva oca i dve majke i svi su gejevi!

Hrvatska
02:38h

ZAGREB - Kada sam shvatio da sam gej, bio sam tužan jer neću moći da imam decu, a obožavam ih. Bio sam razočaran dok se nije ukazala prilika da se ostvari moja želja da postanem roditelj

Tu sam sam sebe demantovao. Pokazalo se da je sve moguće ako su velika ljubav i želja u pitanju, kaže Alojz, inače tata trinaestogodišnje devojčice Lucije iz Zagreba.

On i njegov partner Marko imaju posebnu priču. Naime, Lucija ima dva tate i dve mame. To je jedna neobična situacija, ali svi smo uključeni u vaspitanje i brigu oko nje. Emotivno i materijalno imamo kapacitet i za više dece, ali zato naša Lucija ima sve. Pažena je i mažena i uživa u tome - kažu nam.

Njih dvojica su zajedno već četvrt veka, a pre godinu dana su sklopili i brak. To ih je, priznaju, posebno veselilo.

"Mi već dugo živimo zajedno, sređenim životom. I prijatelji su nas videli kao brižne roditelje. Puno smo razmišljali kako bismo mogli to da ostvarimo, pa su nam prijatelji predložili projekat zajedničkog roditeljstva. Našli smo lezbijski par s kojim smo to i ostvarili. Cilj je bio isti - dete. Lucija je začeta prirodnim putem i plod je silne želje, ali netradicionalnih odnosa. Danas smo sretni roditelji. Živimo blizu jedni drugih, preuzimamo obaveze, Lucija ima sobu i kod nas i kod mama, vikende i odmore delimo... - priča nam par tata iz Zagreba.

U kombinaciji poput njihove ne mogu svi da imaju ista zakonska prava, a iako im nije posebno važno, nekad je vrlo korisno, kažu, jer ako morate s detetom na hitnu, morate se nekako i predstaviti.

" Mi imamo puno heteroseksualnih prijatelja, komšija koji su tolerantni i pristojni, ali treba raditi na senzibilizaciji društva i pokazati da takvi parovi postoje i imaju iste probleme kao i heteroseksualni i njihova deca.Naše dete raste, sazreva i ima pitanja, ali naša deca su bogatija za saznanje da ništa nije nenormalno i da je sve moguće", kaže Alojz.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...