STRANI BANKARI: Bacite hrvatske hartije od vrednosti, kupujte srpske!
Foto: Reuters

Cena političke nestabilnosti

STRANI BANKARI: Bacite hrvatske hartije od vrednosti, kupujte srpske!

Hrvatska -

Analitičari velike multinacionalne banke "Barkliz" u svom novom izveštaju o Hrvatskoj preporučuju ulagačima da, umesto u hrvatske, ulažu u srpske i mađarske hartije od vrednosti.

U izveštaju pod nazivom "Hrvatska: potresena krhkom politikom", analitičari "Barkliza" navode da su politička previranja u Hrvatskoj, koja prete opstanku vlade premijera Tihomira Oreškovića i sprovođenju reformi, počela da uzimaju danak u svetu hrvatskih državnih finansija.

Zato "Barkliz" ulagačima preporučuje da pojedine hartije od vrednosti hrvatske države zamene srpskim i mađarskim - jer te dve zemlje imaju stabilnije vlade.

U "Barklizu" podsećaju i da u Hrvatskoj i dalje nema pravih reformi, što se vidi i iz podatka da je javni dug tokom dugotrajne krize više nego udvostručen - porastao je sa 39 odsto BDP u pretkriznoj 2008. na 85,1 odsto BDP-a u 2014. - a njime se finansirao veliki budžetski manjak. Iako je fiskalni deficit u međuvremenu ipak smanjen na oko četiri odsto BDP u prošloj godini, i dalje je veliki, a da bi se smanjio potrebne su reforme.

U izveštaju se dodaje da aktuelni sastav hrvatskog parlamenta otežava mogućnost sastavljanja novih koalicija. Nije sigurno ni da bi eventualni novi izbori doveli do značajnije promene odnosa snaga na političkoj sceni Hrvatske, kažu analitičari "Barkliza".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track