Najnovije vesti

PUPOVAC: Vest da će HDZ žrtvovati ministra fašistu zbog Srba je čist medijski spin
Foto: Marina Lopičić, Beta

Pusta priča

PUPOVAC: Vest da će HDZ žrtvovati ministra fašistu zbog Srba je čist medijski spin

Hrvatska

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hvatskom saboru Milorad Pupovac kaže da će u Hrvatskoj biti mnogo spinova dok se ne bude videlo koji je stvarni ishod krize moguć.

Jutarnji list je, pozivajući se na izvore u vrhu vladajuće hrvatske stranke, danas objavio da je HDZ spreman da žrtvuje ministra prosvete Zlatka Hasanbegovića zarad nove većine u Saboru, ako to budu tražili poslanici nacionalnih manjina.

List navodi da je "jasno da manjinski zastupnici, posebno članovi SDSS-a i poslanik italijanske nacionalne manjine Furio Radin, s kojima je Hasanbegović ratovao, uslovljavaju eventualnu saradnju sa mogućom novom vladom odlaskom aktuelnog ministra kulture iz Banskih dvora". Kako je tom dnevniku potvrdilo nekoliko članova predsedništva HDZ-a, ministar Hasanbegović je u petak popodne pozvan u sedište stranke na zahtev predsednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Tomislav Karamarko tvrdi da neće pristati na smenu ministra fašiste Hasanbegovića (Foto: Beta)
Tomislav Karamarko tvrdi da neće pristati na smenu ministra fašiste Hasanbegovića (Foto: Beta)

"Mnogi su očekivali da će Karamarko već tada saopštiti odluku o mogućem opozivu. Karamarko je navodno Hasanbegoviću rekao da se njegova smena zasad nije pominjala i da će on kao šef stranke pristati na sve, ali ne i na njegovu smenu. Ipak, budući da HDZ-u treba svaki potpis u Saboru za izglasavanje nove vlade bez Mosta, lako je moguće da ime ministra kulture dođe na listu za odstrel", tvrdi Jutarnji lis". Dnevnik dodaje da su "u HDZ-u svesni da će tim potezom razbesniti sve one izaslanike koji su glasali za Hasanbegovića na nedavnom saboru stranke, pa stoga razmišljaju o tome da Hasanbegoviću ponude mesto potpredsednika Sabora".

Stramla HSP AS stala je na Hasanbegovićevu stranu (Foto: Beta)
Stramla HSP AS stala je na Hasanbegovićevu stranu (Foto: Beta)

Stranka HSP AS stala je u petak na Hasanbegovićevu stranu, a HDZ-u blizak urednik i voditelj Velimir Bujanec poručio je da će HDZ "imati pakao zamene li Hasanbegovića (Miloradom) Pupovcem", kao i da će se osim pravaša pobuniti barem deset poslanika HDZ-a i svi veterani.

Pupovac je u petak izjavio je da imenovanje Zdravka Marića za kandidata HDZ-a za mandatara za sastavljanje hrvatske vlade ne predstavlja najbolji izbor.

Pupovac: Zdravko Marić nije najbolji za novog hrvatskog mandatara (Foto: Reuters)
Pupovac: Zdravko Marić nije najbolji za novog hrvatskog mandatara (Foto: Reuters)

"To je pritisak na premijera da napusti funkciju. Marić je čovek sa solidnom reputacijom u biznisu, ali bez političkog iskustva. Nije najbolji. Nismo razgovarali sa HDZ-om oko mesta u vladi. Niko nam ništa nije nudio. Nalazimo se pred ogromnim izazovom. Poslanici SDSS-a i manjina su svesni da većina građana žželi nove izbore", kazao je Pupovac u Dnevniku NoveTV i dodao da su on i ostali predstavnici manjina bliski stavu građana "da je potreban novi početak".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...