ČEKA SE OSTAVKA: Komisija odlučila da je Karamarko bio u sukobu interesa
Foto: FonetAP 8.11.2015, PS Facebook

Odlazak prvog potpredsednika vlade

ČEKA SE OSTAVKA: Komisija odlučila da je Karamarko bio u sukobu interesa

Hrvatska -

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa danas je većinom glasova odlučila da je Tomislav Karamarko, čelni čovek HDZ-a i još uvek aktuelni prvi potpredsednik Vlade, bio u sukobu interesa.

Samim tim, očekuje se ostavka Karamarka na mesto prvog potpredsednika Vlade. To će dalje uticati na hrvatsku vladu.

Kako prenosi Jutarnji, 5 zastupnika nacionalnih manjina odlučili su da glasaju za opoziv premijera Oreškovića, a izastupnici HNS-a takođe će glasati za opoziv premijera. Sa druge strane, zastupnici Mosta pristaju samo na Oreškovića kao premijera.

Utvrđeno je i da se Karamarko nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu uticati na njegov rad u Vladi te se navodi kako ne sme učestvovati u donošenju odluka oko arbitraže Ina-MOL.

"Ne sme se zanemariti prijateljstvo Karamarka i (konsultantat ML-a Joze) Petrovića i njihove ranije poslovne odnose. Ta povezanost mogla bi da utiče na zvaničnike pri donošenju odluka vezanih za Inu", saopštila je ranije komisija.

Skandal je izbio kad je nedeljnik Nacional objavio da su firma u vlasništvu Karamarkove supruge i mađarska konsultantska kuća MOL, čiji je lobista Josip Marković, Karamarkov prijatelj, imali ugovor, što može da bude sukob interesa.

Po tom ugovoru Petrović je za usluge savetovanja i medijskih analiza u periodu posle dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ, a pre njegovog dolaska na vlast, firmi njegove supruge Ane Šarić, tadašnje devojke, isplatio najmanje 60 hiljada evra, odnosno nešto manje od pola miliona kuna.

Ugovor je sklopljen 1. februara 2013. između Petrovićeve kompanije Peritus Savetovanje d.o.o. i agencije Drimia u vlasništvu Karamarkove današnje supruge. Trajao je od 1. februara 2013. do 31. januara 2015, piše Nacional.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track