EVROPSKA KOMISIJA RIBA HRVATE: Konverzijom švajcaraca u evre povredili prava EU
Foto: Shutterstoc

Pokrenut postupak protiv vlade

EVROPSKA KOMISIJA RIBA HRVATE: Konverzijom švajcaraca u evre povredili prava EU

Hrvatska -

Evropska komisija, posle učestalih upozorenja, pokrenula je postupak protiv hrvatske vlade o povredi prava EU zbog konverzije kredita iz švajcarskih franaka u evre.

Izvor kaže da je "već učinjen prvi korak i je Hrvatskoj upućeno pismo formalnog obaveštenja". Iz Evropske komisije, a i iz hrvatske vlade, proteklih meseci rekli da su 'u kontaktu' i pokušavaju da pojasne slučaj konverzije ali, čini se, komisija nije zadovoljna svim argumentima koje je do sada pružila Vlada u odbrani te odluke.

Navodno je pismo poslato još pre tri nedelje, ali to nisu niti iz Evropske komisije niti iz Vlade objavili. Komisija inače ne objavljuje kada se nekoj državi pošalje takvo pismo, što je prvi korak u toj proceduri.

Zagreb, Foto: Profimedia
Zagreb, Foto: Profimedia

I pre je poverenik za finansijske usluge Džonatan Hil, koji je u međuvremenu podneo ostavku pošto je na referendumu narod njegove države odlučio da napusti EU, upozoravao na mogućnost pokretanja postupka protiv Hrvatske zbog konverzije kredita u švajcarcima.

On je još u maju u raspravi pred Evropskim parlamentom upozorio da treba da se'pravednije raspodeli trošak konverzije'.

"Razmatramo otvaranje postupka zbog povrede evropskog prava ako bude potrebno. Hrvatska vlada nam kaže da razgovaraju s bankama s ciljem pronalaska opcije kojom bi se pravednije delio teret konverzije. Mi to odobravamo, ali ubrzo mora doći do napretka ili ćemo preduzeti odgovarajuće postupke", upozorio je tada Hil. I sada, prema neslužbenim izvorima, Komisija je to učinila.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iz EU su stalno upozoravali da pri rešenju problema kakvi su konverzije kredita treba pronaći ravnotežu između zaštite prava potrošača, ali i zadržavanja stabilnosti bankarskog sistema. Nije tajna da su neke države članice EU, čije su banke vlasnici nekih banaka u Hrvatskoj, tražile od Evropske komisije da istraži ovaj slučaj u Hrvatskoj.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track