ŠOKANTNO OTKRIĆE: U Hrvatskoj tri majke otišle iz porodilišta sa tuđom decom, možda ih ima još!
Foto: Shutterstock

greška u porodilištu

ŠOKANTNO OTKRIĆE: U Hrvatskoj tri majke otišle iz porodilišta sa tuđom decom, možda ih ima još!

Hrvatska -

U Hrvatskoj čak tri majke od njih 1000 otišle su u iz porodilišta s tuđim detetom i to nikad nisu saznale

To je pokazalo istraživanje DNK parova roditelja i dece. Šokantni podaci verojatnih zamena beba u porodilištu otkriveni su slučajno zbog rata. Istraživanje je sprovedeno u sklopu traženja nestalih u Domovinskom ratu u Slavoniji. Oko 3500 članova porodica žrtava rata sudelovalo je u identifikaciji. Reč je bila o ženama koje su tražile nestale muževe pa su sa svojom decom svi dali DNK.

Deo njih pristao je da se podaci iskoriste za studiju o utvrđivanju roditeljstva. Od ukupno 815 parova majka-dete, u tri se slučaja majčin DNK nije podudarao s detetovim. Tačnije, njeno je dete biološko dete neke druge majke. Veliko istraživanje proveli su Medicinski fakultet u Osijeku i privatni Forenzički laboratorij Genosa.

Budući da su ove osobe šifrovane i strogo anonimne, pretpostavlja se da je reč o deci rođenoj 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, kad su standardi u porodilištima bili znatno niži. Pouzdano se zna da je sve troje dece starije od 50 godina.

Kontrole u bolnicama sada su mnogo strože. Dete nakon vaganja i pranja odmah dobiva narukvicu i gotovo je nemoguće da majka iz bolnice izađe s tuđim detetom. Slika slavonskih zamenjenih ipak se ne može, smatraju stručnjaci, odnositi na celu Hrvatsku isključivo zato što još nije utvrđeno šta se konkretno dogodilo u tri sporna slučaja.

Ipak, slični su uslovi 50-ih i 60-ih godina bili u svim hrvatskim porodilištima pa nije isključena mogućnost ni da su slične pogreške bile moguće i posle, pa i danas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track