OTKRIVENA TAJNA TUĐMANOVIH: Rođak im u vrhu SDS u BiH, i isti je Franjo!
Foto: Profimedia

rodoslov kriju u sefu

OTKRIVENA TAJNA TUĐMANOVIH: Rođak im u vrhu SDS u BiH, i isti je Franjo!

Hrvatska -

ZAGREB - Tim zagrebačkih istoričara, koje je angažovao Miroslav Tuđman, sa ciljem da istraži rodoslov svoje porodice, došao je do saznanja da prvi predsednik samostalne Hrvatske Franjo Tuđman, ima rođake među Srbima u Republici Srpskoj!

Du­go pri­pre­ma­na knji­ga o pre­ci­ma i po­ro­di­čnoj is­to­ri­ji Tu­đma­no­vih, tre­ba­lo je da ugle­da sve­tlost da­na za go­diš­nji­cu “Olu­je” i Da­na hrvat­skih veterana, ali je nje­no štam­pa­nje za­us­tav­lje­no, kada je Mi­ro­sla­vu rečeno da se deo nji­ho­ve lo­ze gra­na pre­ma je­dnoj srpskoj po­ro­di­ci u Po­sa­vi­ni.

On je oce­nio da bi bi­lo ka­kva srpska gra­na na sta­blu po­ro­di­ce Tu­đman mo­gla da osla­bi HDZ na pred­sto­je­ćim izbo­ri­ma, te je sav s­aku­plje­ni ma­te­ri­jal stavio u ban­kar­ski se­f. Pre­ma po­da­ci­ma do ko­jih je do­šao tim ko­ji je an­gažovao Mi­ro­slav Tu­đman, naj­mla­đa tet­ka Fra­nji­nog oca Stje­pa­na Ana, uda­la se za Srbi­na u Po­sa­vi­nu, u oko­li­ni Brčkog, prje vi­še od 130 go­di­na. Po­slje to­ga “gre­ha”, ni­ko iz po­ro­di­ce Tu­đman ni­je održavao kon­takt sa njom, ni­ti su je po­mi­nja­li me­đu mla­đim po­ko­le­nji­ma.

Ko­pa­ju­ći po pro­šlos­ti i tražeći iz­gu­blje­ne ve­ze, is­to­ri­ča­ri su na osno­vu do­ku­men­ta­ci­je iz ma­ti­čnih slžbi i crkve­nih knji­ga, ot­kri­li da da­nas ne­ko­li­ko brčan­skih po­ro­di­ca vu­če lo­zu od po­ro­di­ce Tu­đman. Obra­đu­ju­ći “istoriju Ani­ne porodice” is­to­ri­ča­ri su do­šli do još jednog sen­za­ci­onal­nog po­dat­ka: je­dan Tu­đma­nov ro­đak je vi­so­ki fun­kci­oner Srpske demokratske stranke u BiH.

"Ge­ne­ti­ka je ču­do. Taj Tu­đma­nov ro­đak fi­zi­čki pod­se­ća na Fra­nju iz mla­đih da­na. Usne, nos, li­ce… Čak je na­sle­dio i nje­go­vu di­kci­ju. Pri­ča spo­ro, “ce­de­ći” rje­či kroz zu­be. Ne bih vi­še de­ta­lji­sao, jer mno­gi mo­gli da ga pre­po­znaju", kaše član Tu­đma­no­ve ra­dne gru­pe, ko­ji tvrdi da su re­zul­ta­ti is­traživa­nja ve­ro­dos­toj­ni.

(narodne.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track