(VIDEO) KAMPANJA U HRVATSKOJ POSTALA BRUTALNA: Političari napadaju čak i ljude po ulicama
Foto: REUTERS 5 11 2016

Izbori

(VIDEO) KAMPANJA U HRVATSKOJ POSTALA BRUTALNA: Političari napadaju čak i ljude po ulicama

Hrvatska -

Izborna kampanja u Hrvatskoj ušla je u završnicu, a u poslednjoj sedmici tenzije rastu, ne izostaju teške reči, uvrede, pa i fizička nasrtanja, javljaju mediji.

Nakon što je prošle sedmice u Vukovaru izvređan lider Narodne koalicije, bivši premijer Zoran Milanović, jutros je riječki aktivista Mićo Antolović na konferenciji za medije u prostorijama HSU u Rijeci fizički nasrnuo na SDP-ovca Željka Jovanovića.

Cirkus na riječkim ulicama se tu, međutim, ne završava. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nije baš najbolje primio kritike jedne aktivistkinje, koja je ponavljala: "Kako te nije sram, pljačkaš". A kada se aktivistkinja približila tom uglednom SDP-ovcu, on joj je istrgao kišobran iz ruke, dok je ona nastavila da mu prigovara. Kako prenose hrvatski mediji, sve je prestalo kada je Obersnel video medijske kamere.

Obersnel je takođe prozvao šefa HDZ-a Andreja Plenkovića zbog nereagovanja na izjave odlazećeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji, kako kaže, bezočno napada i vređa Rijeku.

"Novo, umiveno lice HDZ-a verodostojno ćuti o svemu tome, a to je dokaz da vuk menja dlaku, ali ne i ćud", rekao Obersnel i tako zapravo reagovao na Hasanbegovićevu izjavu prema kojoj se "na prostoru bivše Jugoslavije u samo tri grada od 1945. godine nije vlast promenila - Rijeci, Tuzli i Požarevcu, gde je rođen Slobodan Milošević".

"To puno govori o Rijeci", rekao je Hasanbegović.

Još jedan u nizu incidenata dogodio se kada je HSS-ovac Gabrić Jambo, sa liste Milanovićeve Narodne koalicije, na Fejsbuku izvređao majku funkcionera Mosta Nikole Grmoje, optuživši je da - krade po prodavnicama. Jambo je Grmoju pozvao da "ne popuje poštenje i život bez greha", te poručo da svojoj "mami Baldini da koju volontersku kunu da ne bi krala po samoposlugama u Metkoviću". Jambo je potvrdio da je poruka na Fejsbuku autentična, a novinarima je objasnio da Most već tri godne neprimereno govori o njegovoj porodici.

To je, kazao je, poruka Grmoji da počisti prvo ispred svojih vrata. Jumbovu poruku je lajkovao njegov stranački šef Krešo Beljak, preneo je portal Index.hr. S druge strane, Grmoja je šokiran porukom rekavši da je ispod svakog nivoa. Očekivao je kaže da će njega napadati, ali ne i njegovu majku, koja je, inače, bila zaposlena u Razvitku koji je, kako kaže, Jambo uništio.

Mediji primećuju da to nije prvi put u kampanji da se na neprimeren način spominje porodica kandidata. Milanović je, na primer, u razgovoru s braniteljima rekao da je njegova majka, za razliku od Plenkovićeve, "nije bila vojni lekar". Plenković je takođe bio šokiran spominjanjem majke rekavši da Milanoviću to nikada neće oprostiti. Pritom, podsećaju takođe mediji, Plenković je zaboravio da je Milanovićev otac već godnama predmet brutalnog vređanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja