TEŽAK PORAZ MILANOVIĆA: Hrvatski birači kaznili nacionalističku retoriku!
Foto: Profimedia

Prvi rezultati

TEŽAK PORAZ MILANOVIĆA: Hrvatski birači kaznili nacionalističku retoriku!

Hrvatska -

U Hrvatskoj su večeras u sedam sati zatvorena birališta na parlamentarnim izborima, na kojima su građani po drugi put za 10 meseci birali novi sastav Sabora i odlučivali ko će dobiti priliku za sastavljanje vlade.

Ukupno 3.799.609 birača, od kojih je 59.409 iz dijaspore, moglo je da glasa za 151 poslanika, od toga 140 u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, dok su tri poslanika birali hrvatski državljani u dijaspori, u 49 država širom sveta, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

1:41 Plenković: HDZ će formirati vladu, otvoreni za saradnjuLider HDZ-a Andrej Plenković proglasio je večeras pobedu i poručio da je siguran da će ta stranka imati privilegiju da formira stabilnu hrvatsku vladu koja će vladati naredne četiri godine. Plenković, koji je u sedište stranke ušao uz zvuke pesme "Eye of the tiger" iz čuvenog filma "Roki", poručio je da HDZ ostaje otvoren za razgovor sa svim strankama koje su im programski bliske.Najavio je da će HDZ već sutra, nakon razgovora sa partnerima, otvoriti platformu za postizborne razgovore.“Iduća hrvatska vlast treba da bude stabilna na korist hrvatskih građana, evropski orijentisana”, rekao je Plenković i dodao da buduća vlast mora biti upravo onakva o kakvoj su govorili predstavnici iz EU, odnosno EPP, koji su podržali HDZ.Ukazao je da su teme o kojima su oni govorili u kampaji hrvatske I evropske teme i to će, kako je rekao, biti program buduće hrvatske vlasti.Plenković je posebno poentirao mlade o kojima će nova vlast, kaže voditi brigu. Rekao je i da će voditi brigu o selu, o ruralnom razvoju, a poljoprivreda će biti ključni prioritet. Nova vlast će, obećao je, zalagati za održivi socijalni i penzioni system i bolji život hrvatskih penzionera. “Mislim da je ovaj dan bio važan dan za hrvatsku demokratiju i HDZ koji je pokazao da smo vrlo brzo pridobili poverenje naših građana”, poručio je Plenković.Prema skoro 80 odsto obrađenih glasačkih listića, koalicija okupljena oko HDZ osvojila je 61 mandat, Narodna koalicija oko SDP 54, a Most 12 mandata.

1:14 Milanović:Hrvatska je najvažnija, sačekajmo jutroLider Narodne koalicije okupljene oko SDP-a Zoran Milanović u svom obraćanju javnosti nakon ponoći poručio je da ovo nije bio srećan dan za Hrvatsku, kojoj je potrebna stabilna vlada. Zahvalivši svima koji su glasali za Narodnu koaliciju, Milanović je rekao da ta koalicija stoji na raspolaganju svim strankama i da je neophodno suzbiti sujete.On je upozorio da treba imati u vidu da je na ove vanredne parlamentarne izbore izašlo čak 10 odsto manje birača nego na prethodnim u novembru.- “Ali to su činjenice. Pričekajmo da se prebroje glasove. Do jutra nećemo znati ništa - rekao je Milanović.On je istakao da je Hrvatska poslednjih osam meseci imala nestabilnu i destruktivnu vladu. Narodna koalicija, kazao je, dala je sve od sebe da to promeni, ali to očigledno nije bilo dovoljno. “U ovom trenutku najvažnija je Hrvatska, a ne naše lične karijere I sujete”, ponovio je Milanović.

00.50 DIP: HDZ vodi sa 61 osvojenim mandatomHrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je 61, a Narodna koalicija oko Socijaldemokratske partije (SDP) 54 mandata, saopštila je noćas Državna izborna komisija (DIP) na osnovu 52,06 odsto obradjenog biračog tela. Prema preliminarnim nezvaničnim rezultatima Most dobija 12, a koalicija okupljena oko Živog zida osam mandata.Narodna koalicija okupljena oko Socijaldemokratske partije (SDP) vodi u četiri, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u sedam od ukupno 11 izbornih jedinica na koje je podeljena Hrvatska, ne računajući 12. izbornu jedinicu - dijasporu.Stranke okupljene oko SDP Zorana Milanovića vode u prvoj, drugoj i trećoj izbornoj jedinici kojima pripadaju područje Zagreba i severozapadni delovi Hrvatske kao i u osmoj koja obuhvata Istru i Kvarner sa ostrvima.U otalim izbornim jednicima - istočna centralna i južna Hrvatska - vodi Hrvatska demokratska zajednica. U svim izbornim jednicima SDP i HDZ su na prva dva mesta osim u osmoj gde je prvi SDP, a drugi Istarski demorkratski savez.Most je na trećem mestu u pet izbornih jedinica.

00:15 SDP vodi u četiri, HDZ u sedam izbornih jedinicaNarodna koalicija okupljena oko Socijaldemokratske partije (SDP) vodi u četiri, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u sedam od ukupno 11 izbornih jedinica na koje je podeljena Hrvatska, ne računajući 12. izbornu jedinicu - dijasporu. Stranke okupljene oko SDP Zorana Milanovića vode u prvoj, drugoj i trećoj izbornoj jedinici kojima pripadaju područje Zagreba i severozapadni delovi Hrvatske kao i u osmoj koja obuhvata Istru i Kvarner sa ostrvima.U otalim izbornim jednicima - ;istočna centralna i južna Hrvatska - vodi Hrvatska demokratska zajednica.Najubedljivije razlike izmedju SDP i HDZ su u devetoj izbornoj jedinici gde je HDZ osvojio ;52,24 odsto, a SDP 22,62 odsto i u trećoj ;izbornoj jednici gde je koalicija oko SDP osvojila 52,56 a HDZ 24,54.U svim izbornim jednicima SDP i HDZ su na prva dva mesta osim u osmoj gde je prvi SDP, a drugi Istarski demorkratski savez.Most je na trećem mestu u pet izbornih jedinica.

23:38 Za sada je obrađeno je 56,67 posto biračkih mesta. Rezultati su sledeći:

HDZ i partneri - 61Narodna koalicija - 54Most - 12Živi zid - 8IDS/PGS/RI - 4Bandic Milan 365 - 2HDSSB - 1Nezavisna lista Željko Glasnovic (dijaspora) - 1

23:26 Mandati su neumoljjivi i oni ukazuju da je HDZ pobednička strankana ovim izborima, izjavio je večeras odlazeći ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji tvrdi da se objavljeni rezultati podudaraju sa njegovim očekivanjima.

Hasanbegović, koji je na poziciji ministra kulture ostao uprkos neprestanim protivljenjima velikog dela pripadnika kulturne elite, kaže da će vladu formirati HDZ sa partnerima i Mostom.

22: 49 Osnivac konzervativnog HDŠB-a i prvi na koalicionoj isti HDŠB-a i HKS-a Branimir Glavaš izjavio je da izlazne ankete pokazuju da ce se ostvariti glavni strateški cilj, te stranke da ostane u parlamentu, te da nakon izbora nece biti promena u vrhu stranke.Glavaš je novinarima rekao da su predizborne želje o tri saborska mandata i klubu zastupnika bile normalne i realne, ali ako se to i ne ostvari najbitnije je ocuvanje parlamentarnog statusa i nakon 11 godina postojanja stranke.

22: 37 Nakon što je Državna izborna komisija (DIP) saopštila prve nepotpune preliminarne rezultate izbora u Hrvatskoj, prema kojima HDZ dobija 62 mandata, a na osnovu svega nešto više od 24 odsto prebrojanih glasova, atmosfera u SDP-u je loša, dok se u HDZ-u slavi.

Lider HDZ-a Andrej Plenkovic je u sedište stranke došao neposredno nakon zatvaranja birališta i u prvom obraćanju medijima rekao da je zadovoljan i kampanjom i rezultatom. U štabu te stranke vlada prava euforija, javljaju hrvatski mediji.

I dok svi šefovi stranaka vec odavno u svojim štabovima slave, lider SDP-a Zoran Milanovic se još nije pridružio svojim stranackim kolegama.U SDP-u je dosta razočaranih nakon prvih preliminarnih rezultata, a bivši ministar policije Ranko Ostojić kaže da će Hrvatska ponovo "rizikovati" vladu HDZ-a i Mosta.

On se ipak nada da ce možda biti moguća i drugačija vlada jer bi ovakva kakva je bila dosad, kaže, bila katastrofa. Bivši ministar branitelja iz SDP-a Fred Matić je konstatovao da je Hrvatska, nažalost, podeljena zemlja i da ce tako ostati još neko vreme.

22: 36 Predsednik DIP Branko Hrvatin izjavio je na konferenciji za novinare da prve podatke treba uzeti s rezervom, jer da mogu znatno odstupati od onih kasnijih. On je objasnio da nije rec o uzorku, vec se podaci obradjuju onako kako pristižu u DIP i prvenstveno je rec o malim glasackim mestima. Analiticari u prvim reakcijama ocenjuju da ponovo slede nedelje teškog i neizvesnog pregovaranja. ;

22: 19 Prema prvim nepotpunim preliminarnim rezultatima vanrednog parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, na osnovu 24 odsto prebrojanih glasackih listica, HDZ ima 62 mandata, Narodna koalicja ima 52, Most nezavisnih lista 13, a IDS cetiri mandata

Kako je saopštio predsednik Državne izborne komisije, Brano Hrvatin, rec je o malom uzorku prebrojanih glasova iz manjih sredina, a oni pouzdaniji se mogu ocekivati u ponoc.

Odmah po objavljivanju prvih preliminarnih rezultata, u sedištu HDZ-a se glasno slavi uz povike, "pobeda, pobeda."

21: 00 Iako su su poslednje izlazne ankete izjednačile Narodnu koaliciju Zorana Milanovića sa HDZ-om Andreje Plenkovića na 57:57 mandata, šef HDZ-a je zadovoljan. Plenković je prvi od lidera koji se oglasio o izbornom rezultatu ocenivši da je da je atmosfera dobra, da su vodili pozitivnu kampanju i da su zadovoljni”.“

Prema poslednjoj izlaznoj anketi, Most nezavisnih lista je dobio još jedan mandat i sada ima ukupno 12. Petrov, iako je bilo najavljeno da će se pojaviti u stranci posle ponoći, već je došao zajedno sa suprugom. U svim izbornim štabovima se očekuju zvanični prelminiarni rezultati, a u međuvremenu se prave izborne matematike.

Jedno je izvesno, a to je da nijedna stranka ne može samostalno da formira vladu. Najstabilniju vladu mogla bi da formira tzv. Velika koalicija, odnosno Narodna koalicija I HDZ.

Prvi korak je definitivno na HDZ-u i SDP-u da li će uspeti da dogovore vladu sa manjim strankama, ili će ići u veliku koaliciju ili će biti novih izbora.

19:55 Objavljeni su rezultati novih izbornih anketa:

NARODNA KOALICIJA - 57 mandata

HDZ - 57 mandata

MOST - 12 mandata

ŽIVI ZID - 7 mandata

IDS - 3 mandata

MILAN BANDIĆ - 2 mandata

HDSSB - 1 mandat

Pametno - 1 mandat

Za 151 poslaničko mesto nadmetalo se 2.456 kandidata, raspoređenih na 174 stranačke i tri nezavisne liste.

Do 16.30 sati izlaznost je bila 37,5 odsto, što je gotovo 9,5 procenata manje birača izašlih na današnje u odnosu na redovne parlamentarne izbore pre deset meseci, pokazuju podaci Državne izborne komisije (DIP) od 17 sati.

Prve preliminarne rezultate izbora Državna izborna komisija treba da saopšti u ponoć na konferenciji za štampu.

"Tekuće" rezultate komisija će početi da objavljuje od 22 sata na svojoj veb stranici i dopunjavaće ih svakih petnaestak minuta.

Rezultati prvih izlaznih anketa:

NARODNA KOALICIJA - 58

HDZ - 57

MOST - 11

ŽIVI ZID - 7

IDS - 4

MILAN BANDIĆ - 2

Reč je o procenama rezultata, a prve nezvanične rezultate Državna izborna komisija počeće da objavljuje od 22 časa. Anketa nije obuhvatila dijasporu, u kojoj HDZ tradicionalno osvaja tri mandata.

(Tanjug/ Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track