(VIDEO) PROSLAVA BEZ SRBA: Počelo obeležavanje Dana sećanja na vukovarske žrtve
Foto: Printscreen Facebook/24 Sata.hr

Godišnjica

(VIDEO) PROSLAVA BEZ SRBA: Počelo obeležavanje Dana sećanja na vukovarske žrtve

Hrvatska -

VUKOVAR - Pod geslom "Vukovar - mesto posebnog pijeteta", u tom gradu su se okupili Hrvati iz cele zemlje na centralnu manifestaciju obeležavanja Dana sećanja na vukovarske žrtve, kojoj ne prisustvuju vukovarski Srbi iako ih tamo, prema poslednjem popisu stanovništva, živi više od jedne trećine.

Reč je o danu kada su jedinice bivše JNA ušle u Vukovar, što Hrvatska smatra "padom tog grada" u ratu u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka.

Centralni događaj je kretanje tradicionalne Kolone sećanja, koja polazi od vukovarske bolnice do Memoricjalnog centra i u njoj učestvuju brojni veterani, gosti i predstavnici hrvatske vlasti. Premijer Andrej Plenković rekao je pre početka ceremonije da je Dan sećanja još jedna prilika za izražavanje dubokog poštovanja i zahvalnosti svim borcima i onima koji su, kako je rekao, dali život za slobodnu i danas modernu Hrvatsku.

"Jedinstvo koje vidimo danas u Vukovaru neka bude podsticaj za budućnost. U saradnji s gradonačelnikom i županom dogovorili smo da ćemo godine pred nama iskoristiti za socijalni i ekonomski boljitak svih građana Vukovara, u evropskom duhu, duhu tolerancije i uz sećanje i pijetet zbog svih žrtava", kazao je Plenković.

Vukovarski Srbi, međutim, ni na koji način ne učestvuju u ovom obeležavanju, a poslanik u Saboru i predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac je za regionalnu N1 TV rekao da ove godine ni on neće prisustvovati godišnjici Dana sećanja.

"Kad obeležavamo stradanje, ne delimo žrtve. Lani smo to uradili u crkvi Preobraženja Gospodnjeg i ove godine ćemo učiniti isto. Za ljude koji su odvedeni iz Bolnice i ubijeni na Ovčari, za sve koji su ubijeni i posle ulaska vojske u Vukovar..." kaže Pupovac, koji inače, podržava Plenkovićevu vladu.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Predstavnici Srpskog narodnog vijeca (SNV) i srpskih organizacija s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem, paljenjem sveća u zagrebačkom Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg odali su poćast nevino stradalima u Vukovaru tokom građanskog rata 1991-95. vođenog na tlu Hrvatske.

Zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković rekao je juče da, uprkos svim naporima da Srbi postave spomen ploče na mesta na kojima su stradali srpski civili nije uredio plodom jer im nije dozvoljeno.

"Trebalo bi da se stvore životni preduslovi, da Srbi postanu ravnopravni građani Vukovara, da se onda oda počast svim žrtvama stradalima u Vukovaru, a ne da on ima karakter ratovanja, stvaranja pobeda ili obeležavanja poraza", naveo je Milaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track