HRVATSKI NEDELJNIK: Spomen ploča sa ustaškim pozdravom je smišljena provokacija!
Foto: Printscreen Facebook

Nije slučajno postavljena

HRVATSKI NEDELJNIK: Spomen ploča sa ustaškim pozdravom je smišljena provokacija!

Hrvatska -

Spomen ploča poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, sa ustaškim pokličem "Za dom spremni", koja se od 5. novembra nalazi na zgradi dečjeg vrtića, tu nije slučajno postavljena, već je reč o smišljenoj provokaciji, piše zagrebački nedeljnik Nacional.

Uz fotografiju tog objekta, Nacional piše da je tu nekada bilo i sedište Vjekoslava Luburića, dok je komandovao logorom, a koji je konfiskovan Ozrenu Bačiću.

Prilikom povlačenja iz Jasenovca, piše nedeljnik, ustaše su srušile tu zgradu, a danas se na tom mestu nalazi vrtić sa spomenutom pločom poginulim pripadnicima HOS.

Nedeljnik konstatuje da dečji vrtić nije slučajno odabran, već je da je reč o smišljenoj provokaciji.

Ivan Friščić, predsednik udruženja HOS, koje je ploču postavilo, međutim, negira da je znao da je na tom mestu bila komanda logora.

"Nismo mi odredili zgradu na kojoj će biti ploča. Mi smo od opštinskih vlasti u Jasenovcu zatražili dozvolu za postavljanje ploče i oni su odlučili da ona bude na dečjem vrtiću. Nisu nas niti pitali slažemo li se s tim, a nama je samo bilo stalo da ta ploča u spomen našim poginulim saborcima bude negde u Jasenovcu. Sve je tu potpuno legalno. A što se Luburića tiče, pojma nemam da je on na tom mestu imao svoj štab i to me uopšte ne zanima", rekao je Friščić za riječki Novi list.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track