VIRUS UBICA ODNOSI NOVE ŽRTVE: Nova bolest hara Hrvatskom
Foto: Shutterstock

Više od 25.000 obolelih

VIRUS UBICA ODNOSI NOVE ŽRTVE: Nova bolest hara Hrvatskom

Hrvatska -

Devojčica od četiri i po meseca sedma je žrtva ovosezonske epidemije gripa u Splitu.

Dete koje nije davalo znake života dovezeno je, u nedelju oko 9.30 sati kolima Hitne pomoći na Hitni dečji prijem Klinike za dečje bolesti na Firulama, gde je pokušana reanimacija koja, nažalost, nije dala rezultata.

Odmah je napravljen brzi test na grip i na respiratorni sincicijski virus (RSV). Nalaz je bio pozitivan, odnosno u telu deteta bio je prisutan virus gripa B, kao i virus RSV - rekao je prof. dr. Saraga.

“Ova sezona gripa najgora je ako ne i gora od pandemije 2009. godine, pa se može očekivati veliki broj obolelih te povećana smrtnost u odnosu na prošle sezone. U proseku godišnje u Hrvatskoj od gripa umire desetak osoba, a izuzetak je tzv. pandemijska sezona u kojoj je 2010. zabeleženo dvostruko više smrtnih slučajeva”, kaže virusolog dr. Vladimir Draženović.

Dodaje da smrti dveju beba u Splitu, od kojih je kod jedne već dokazan virus tipa B, pokazuju da je grip opasna bolest, posebno za decu kod koje još nije do kraja razvijen imuni sistem te za starije osobe čija je otpornost na bolesti deficitarna.

Ovosezonski grip dodatno je težak zbog pojave novog virusa. Naime, početkom sezone vladao je A virus tipa Hongkong da bi se potom pojavio novi tip Bolzano, kaže dr. Draženović.

Dodaje kako populacija nije imunološki bila spremna na tu promenu i zato se službeno bieži više od 25.000 obolelih, što znači da nepotvrđenih bolesnika ima dva do tri puta više. Povećana je smrtnost i to ne samo u Hrvatskog nego u celoj Evropi. Zasad nema tačnih podataka o smrtnim slučajevima u Evropi, a u Hrvatskoj je 12 umrlih, premda službenih potvrda o tome još nema.

Loše vesti o umrlima najčešće stižu iz Splita, ali dr. Draženović kaže da u tom gradu situacija nije ništa gora nego u ostatku Hrvatske, ali se zbog dobre saradnje bolnice i Zavoda za javno zdravstvo podaci svakodnevno ažuriraju dok u drugim delovima Hrvatske podaci kasne nekoliko dana. Drugim rečima, grip jednako napada građana cele zemlje pa je i smrtnost podjednaka, ali rok za prijavu je mesec dana pa toliko mogu kasniti i tačni podaci.

(Jutarnji.hr)

BONUS VIDEO:

Soda bikarbona kao lek protiv prehlade: Pobedite grip u samo 3 koraka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track