CIMERI DRAMALJSKOG PSIHA: Bio je čudan, dugo je piljio u jednu tačku i govorio čudne stvari
Foto: Printscreen Novi List/M.Gracin

Počelo suđenje

CIMERI DRAMALJSKOG PSIHA: Bio je čudan, dugo je piljio u jednu tačku i govorio čudne stvari

Hrvatska -

Bio je čudan, neuobičajeno hladnokrvan, znao je dugo da pilji u jednu tačku, govorio je čudne stvari, svedočili su na početku suđenja Dinu Kulišeku (22) u Županijskom sudu u Rijeci njegovi "cimeri" iz riječkog zatvora.

Kulišeku se sudi za ubistvo 13. jula 2014. u Crikvenici, kad je zbog 25 evra nožem nasmrt 40 puta izbo svog poznanika Ivana Jagodića i teško izranjavio njegovu devojku Meriem Demo.

Jedan od svedoka rekao je da je Kulišek ispričao da je, dok je nožem ubadao Jagodića, u njemu video đavola. Ali nijedan nije potvrdio svedočenje Dejana Gavrana da mu je Kulišek pričao da će se braniti neuračunljivošću.

Sad je problem što se dva sudska veštaka psihijatra ne slažu.

Doktorka Valentina Ružić je veštačila da je Kulišek u vreme ubistva bio smanjeno uračunljiv, ali ne do te mere da nije imao kontrolu nad sobom. Za simptome kojima se on pravda - zvučne i vizuelne halucinacije, vizije, iluzije, telepatske sposobnosti - rekla je da su "naučena psihopatologija". Glasovi u glavi koji mu naređuju, tvrdnje da prelazi iz dimenzije u dimenziju, da mu ljudi čitaju misli i da đavo vodi svet - za nju su neuverljivi.

Međutim, dr Miroslav Goreta smatra da je Kulišek u vreme ubistva bio neuračunljiv i da ni stručnjak, a kamoli laik, ne bi mogao da proizvede toliku količinu psihopatoloških sadržaja da je zdrav.

Zbog dva oprečna nalaza sud je naložio novo veštačenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track