AMERIČKI ŠAMAR HRVATSKOJ IZ STEJT DEPARTMENTA: Mučno je gledati ustašku ploču u Jasenovcu!
Foto: Printscreen/Twitter

Osudio svaki govor mržnje

AMERIČKI ŠAMAR HRVATSKOJ IZ STEJT DEPARTMENTA: Mučno je gledati ustašku ploču u Jasenovcu!

Hrvatska -

Specijalni americki izaslanik za pitanja holokausta Tom Jazgerdi pozvao je u cetvrtak u Zagrebu hrvatsku vladu da ubrza postupak povrata imovine preživelima holokausta, i dodao da je važno da vlada jasno osudi svaki govor mržnje.

Jazgerdi, koji se u Zagrebu sastao s više hrvatskih ministara i zvanicnika, a u petak posecuje Jasenovac gde je postavljena sporna ploca s ustaškim sloganom, takode je u razgovoru s hrvatskim novinarima kazao da se nada kako ce se nedavno osnovan vladin Savet za suocavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima "pozabaviti tim spornim i uvredljivim simbolima".

Americki izaslanik je rekao da je glavni razlog njegove posete Hrvatskoj pitanje povrata imovine preživelima holokausta.

"Razgovarali smo s ministarkom kulture, ministrom pravosuda... tu smo u osnovi kako bi se video postignuti napredak u procesu povrata imovine preživelima holokausta. Naša glavna poruka glasi: želeli bismo da vlada ubrza taj proces. Zašto? Zato što preživeli umiru svakoga dana", rekao je Jazgerdi, dodajuci da je "postignut odredeni napredak, ali on je prilicno spor".

"Osim pravnih razloga ... a znamo da te razloge prihvata i vlada ... pozivamo se i na moralne razloge. Rec je o jedinstvenoj tragediji koja je zadesila covecanstvo. To ne znaci da i drugi nisu patili, naravno da jesu, desetine miliona ljudi ubijeno je u Drugom svetskom ratu, ali Jevreji su ciljano istrebljivani i zbog toga je to jedinstvena situacija", rekao je Jazgerdi.

Na pitanje gde vidi najvece prepreke ubrzavanju rešavanja slucajeva oduzete imovine, Jazgerdi je rekao da je hrvatska vlada u najboljem položaju da vidi kako treba rešavati ta pitanja.

"Ne želimo hrvatskoj vladi govoriti šta bi trebalo da napravi, možemo sugerisati kako su postupale druge zemlje... mislim da je trenutno najveci problem s vracanjem imovine osobama koje zbog raznih razloga nemaju hrvatsko državljanstvo", kazao je i dodao:

"Nadamo se da hrvatska vlada ima politicku volju da rešiti ta pitanja, mi Amerikanci smo optimisticni. Jer, vremena je sve manje, preživeli holokausta koji su bili tinejdžeri u vreme Drugog svetskog rata sada su u osamdesetim i devedesetim godinama života", postoji imperativ da se deluje što brže - rekao je.Upitan za komentar optužbi jevrejskih organizacija o revitalizaciji ustaštva, Jazgerdi je rekao da je "temelj americkih odnosa s Hrvatskom poštivanje zajednickih demokratskih vrednosti".

"Mi smo prijatelji i saveznici, obvezali smo se na poštovanje demokratskih vrednosti. I u SAD-u ima incidenata govora mržnje, primera radi bilo je slucajeva skrnavljenja jevrejskih groblja, pretnji smrcu jevrejskim udruženjima ... kao što ocekujemo od naše vlade da digne glas protiv toga jer prihvatamo demokratske vrednosti, isto tako bismo ocekivali od našeg prijatelja i saveznika Hrvatske da napravi to isto, kao i od svih drugih država koje dele te vrednosti", rekao je americki izaslanik, a prenosi Index.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Komentarišuci nedavni marš krajnje desnice u središtu Zagreba na kojem je istaknuta i americka zastava kao znak podrške novoizabranom americkom predsedniku Donaldu Trampu, Jazgerdi je rekao da je u saopštenju americke ambasade sve vec receno o tome.

"Naravno da to osudujemo, ne samo marš, vec i isticanje americke zastave, to je govor mržnje i mi se od toga ogradujemo. Necemo hrvatskoj vladi govoriti kako da se ponaša, ali svi mi delimo demokratske vrednosti ... i Hrvatska i SAD su clanice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koja se temelji na zajednickim demokratskim vrednostima. SAD je tu kao i svaka druga clanica: kad su bili izbori u SAD su došli posmatraci OEBS-a, a tako i treba biti", rekao je Jazgerdi.

Upitan za komentar optužbi za antisemitizam pojedinih zvanicnika nove americke administracije, Jazgerdi je rekao da ne misli da je tome slucaj.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

"Siguran sam da bi Bela kuca odbacila takvu karakterizaciju. Trampova administracija, kao i druge americke administracije, deli demokratske vrednosti", dodao je.

Jazgerdi bi u petak trebao posetiti Jasenovac u pratnji ministarke kulture Obuljen Koržinek, a odgovarajuci na pitanje o postavljanju ploce poginulim hrvatskim veteranima u ratu devedesetih na kojoj je u sklopu grba HOS-a i slogan "Za dom spremni", Jazgerdi je podsetio da je SAD, kao i Hrvatska, clan Medunarodne asocijacije za secanje na holokaust (IHRA).

"To je organizacija koja okuplja 31 državu, te koja brine da se o holokaustu na odgovarajuci nacin uci u školama, i da se na odgovarajuci nacin obeležavaju mesta secanja, logori smrti u kojima su ubijani Jevreji i pripadnici drugih naroda, poput Jasenovca.

FOTO: Tanjug/Sava Radovanović
FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

"Mislim da su simboli važni, znamo da je ta ploca posebno uvredljiva za preživele holokausta i clanove njihovih porodica ... hrvatska vlada je osnovala Savet za suocavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima ... nadamo se da ce se Savet pozabaviti tim spornim i uvredljivim simbolima, jer ponavljam, mi delimo demokratske vrednosti s Hrvatskom. Teško je i mucno, pogotovo preživelima holokausta, da uopšte gledaju te simbole", rekao je Jazgerdi.

Americki izaslanik za pitanja holokausta kazao je da se "IHRA (Medunarodna alijansa za secanje na holokaust) trudi da se o tim mracnim razdobljima uci u školama na odgovarajuci nacin".

"Ako ne ucimo našu decu o tim mracnim razdobljima, kako ce ona nešto znati o tome, kako ce izbeci takve stvari u buducnosti ... i SAD je clanica IHRA-e i izuzetno je važno da zemlje clanice, narocito zemlje poput Hrvatske koje su prošle kroz tako traumaticna iskustva kao u razdoblju od 1941. do 1945. ozbiljno shvate svoje obaveze i dužnosti unutar IHRA-e ... nadamo se da ce to biti slucaj i s hrvatskom vladom", zakljucio je Jazgerdi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Biografija Alojzija Stepinca

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track