Najnovije vesti

BANDIĆ U JASENOVCU NAZVAO STVARI PRAVIM IMENOM: Ovde je počinjen genocid
Foto: Rojters, Beta

Gradonačelnik Zagreba u ustaškom logoru

BANDIĆ U JASENOVCU NAZVAO STVARI PRAVIM IMENOM: Ovde je počinjen genocid

Hrvatska

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić obišao je Spomen-područje Jasenovac, gde će 23. aprila biti održana državna komemoracija, istakavši da je na tom mestu "počinjen jedan od stravičnih genocida u Drugom svetskom ratu".

Bandić je novinarima u utorak u Jasenovcu rekao da je došao u inspekcijski nadzor uoči obeležavanja 72-godišnjice od proboja zarobljenika iz tog ustaškog koncentracionog logora.

"Svrha dolaska je inspekcija - da vidim je li sve uređeno kako bi 23. aprila došao, zajedno sa državnom delegacijom, da zapalim sveću i položim cveće za one koji su ovde nevini ubijeni", kazao je Bandić, preneli su hrvatski mediji.

Rekao je da je u Jasenovcu ubijeno i 2.000 Zagrepčana.

Inače, Bandić je jedan od retkih političara na vlasti u Hrvatskoj koji ustašku NDH naziva zločinačkom i genocidnom tvorevinom.

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća će najverovatnije ove godine komemoraciju u Jasenovcu održati odvjeno od države jer se nedaleko od Spomen područja u samom centru Jasenovca i dalje nalazi spomenik HOS-a na kojem je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Kako je ranije rekao predsednik SNV Milorad Pupovac, ukoliko ta ploča ne bude uklonjena narednih dana, predstavnici Srba će komemoraciju održati 22. aprila, a potom zajedno sa predstavnicima Jevrejske zajednice 24. aprila u Zagrebu.

O spornoj ploči HOS-a u Jasenovcu je bilo mnogo polemike u hrvatskoj javnosti, a njeno eventualno uklanjanje premijer Andrej Plenković je svojevremeno ocenio delikatnim.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...