(VIDEO) PLENKOVIĆ NE HAJE ZA MOST: HDZ će dobiti novu većinu u Saboru i nastaviti rad vlade
Foto: Printscreen Facebook/24sata.hr

Kriza vlade u Hrvatskoj

(VIDEO) PLENKOVIĆ NE HAJE ZA MOST: HDZ će dobiti novu većinu u Saboru i nastaviti rad vlade

Hrvatska -

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji je danas izazvao buru na hrvatskoj političkoj sceni kad je na sednici vlade smenio tri Mostova ministra, kaže da stoji iza svoje odluke da smeni trojicu Mostovih ministara zato što nisu glasali za poverenje HDZ-ovom ministru finansija Zdravku Mariću.

'"Za mene dilema više nema. Ministri koji ne daju podršku svom kolegi ne mogu biti članovi vlade. Moja politika nije politika populizma, nije politika demagogije, nije čak usmerena ni na lokalne izbore. Moja politika je politika odgovornosti", rekao je Plenković i dodao da vlada ide dalje.

"Hrvatska demokratska zajednica će ostvariti parlementarnu većinu i obezbediti stabilnost vlade", kazao je premijer. Plenković je odbacio mogućnost prevremenih izbora, ali nije ni protiv.

"Mislim da novi izbori nisu realni. Ako do njih i dođe zbog nekakvog spleta okolnosti, ja sam za njih spreman", kaže on.

"Nije istina da je HDZ odgovoran za eventualni pad vlade, nego Most zbog svojih uskih, lokalnih predizbornih interesa ugrožava državne interese", kaže neimenovani izvor u HDZ-u. Predsednik kluba poslanika HDZ-a Branko Bačić već je poručio da oni ne mogu da funkcionišu u vladi u kojoj nema poverenja, a neimenovani izvor ide i dalje.

"Idemo protiv populističkog haosa i šićarenja. Štitimo državu od destabilizacije kada sve ide u dobrom smeru, od pada deficita pa do rasta ekonomije", kaže on i dodaje da HDZ ima tri opcije.

"Prevremenih izbora se ne bojimo. Druga je da dobijemo novu većinu u Saboru. Treća je da Most prizna svoje greške, mi smo spremni da sarađujemo s njima", kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track