Najnovije vesti

ŠOK U HRVATSKOJ: Opozicioni HNS podržao koaliciju sa vladajućom HDZ
Foto: Beta

ŠOK U HRVATSKOJ: Opozicioni HNS podržao koaliciju sa vladajućom HDZ

Hrvatska

Centralni odbor opozicione Hrvatske narodne stranke (HNS) podržao je večeras koaliciju s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), uprkos protivljenju nekih od najistaknutijih članova stranke i poslanika u Saboru.

"Centralni odbor nije prihvatio odluku Predsedništva (da se ne ide u koaliciju). Idemo u razgovore s HDZ-om", rekao je novinarima stranački funkcioner Predrag Štromar i dodao da reč tek o prvom koraku u mogućoj saradnji. On je odbacio kritike da je HNS izdao svoje birače.

Prema njegovim rečima, HNS će predložiti tri ministra iz svoje stranke - Blaženku Divjak za ministarku obrazovanja, Ranka Marijana za pravosuđe i njega za ministra građevine. Kao uslov za saradnju naveo je i sprovođenje reforme obrazovanja.

Do totalnog preokreta došlo je samo dan nakon što je Predsedništvo stranke odlučilo da se ne ide u vladu HDZ, a predsednik Ivan Vrdoljak, koji je glavni zagovornik saradnje, podneo ostavku na sve političke funkcije. Vrdoljak je sinoć rekao da je HNS pretio raskol i da je zbog toga Predsedništvu ipak predložio da odbije ulazak u Vladu Andreja Plenkovića.

Najglasniji protivnici saradnje s HDZ-om, bivša predsednica stranke Vesna Pusić, kao i Andro Vlahušić, Goran Beus Rihemberg i Nada Turina preglasani su na sednici Središnjeg odbora na kojoj se pojavilo 107 članova od ukupno njih 130. Njih 78 glasalo je za koaliciju s HDZ.

Bivša predsednica stranke Vesna Pusić rekla je novinarima da je bila protiv koalicije i da je ostala u manjini.

"Verovatno ću po statutu biti isključena budući da neću biti za tu Vladu", rekla je Vesna Pusić.

HNS u Saboru ima devet mandata koje je ostvario u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), a među poslanicima su, uz Vesnu Pusić, još njih troje koji su se izričito protivili koaliciji s HDZ.

Jedan od njih je i Goran Beus Ričemberg koji je na svom Fejbuku napisao da je "u prvom poluvremenu pobedilo poštenje i zdrav razum, a u drugom je nasrtaj klijentelizma i političke korupcije mnogo jači". "Plenkovićeva hidra pustila je pipke mnogo dublje nego što sam verovao", napisao je na svom profilu.

Odluka HNS-a naišla je i na oštre kritike iz SDP. Premijer i lider HDZ Andrej Plenković pokušava da složi novu parlamentarnu većinu pošto se krajem aprila raspala koalicija HDZ-a i Mosta. Tada je Plenković iznenada smenio ministre iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv tražila opozicija.

Poslednjih nekoliko dana puno se spekulisalo o mogućoj koaliciji HDZ-a i HNS-a. Deo stranačkog vrha HNS-a, kao i SDP-a, smatra da je zbog flertovanja Vrdoljaka sa HDZ-om njihova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš u drugom krugu izbora izgubila od Milana Bandića.

Očekuje se da će se sutra sastati vrh HDZ, a narednih dana bi trebalo da bude jasnije na koliko tačno glasova u Saboru može da računa ; Plenkovića Vlada, odnosno hoće li prikupiti potrebnih 76.

(Kurir.rs/Beta)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...