JEZIVI SLUČAJEVI HRVATSKOG MUP: Od ispovesti devojčica iz belog roblja ledi se krv u žilama!
Foto: Profimedia

NAJGORI ZLOČINI

JEZIVI SLUČAJEVI HRVATSKOG MUP: Od ispovesti devojčica iz belog roblja ledi se krv u žilama!

Hrvatska -

Trgovanje ljudima jedan je od najgorih zločina, a stvarne priče žrtava toliko su strašne da čoveku pamet stane. Ove ispovesti zabeležila je hrvatska Policijska nacionalna služba za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (PNUSKOK), koja se bori protiv ovog zločina.

Anina (11) majka je prostitutka, koja nije ni znala ko je otac deteta. Rodila je malenu u BiH i ostavila je svojoj majci na brigu. Iako ju je baka zanemarivala i hranila tek toliko da preživi, maloj Ani je bila jedino živo biće koje je imala na ovom svetu, pa je volela baku. Živela je s njom u bedi kao prosjakinja.

Beba je izrasla u prelepu devojčicu, pa je baka zahvaljujući njoj mogla više da isprosi. Ljudi lakše vade novačanik kad vide lepo dete. I ne samo to.

"Za nas su baka i Ana bile strankinje koje smo u Hrvatskoj zatekli u prošnji. Curica je bila gotovo nepismena, ali vrlo inteligentna i prelepa", pričaju inspektori koji su baku i Anu lani uhapsili dok su prosile. Zapanjili su se što je dete bilo srećno što su ih uhapsili, a onda su saznali i jezivi razlog.

Više od godinu dana Anu su u Bosni držali zatočenu, izgladnjivali su je, tukli i silovali. Imala je manje od 10 godina. Nije ni umela da prepriča šta je doživljavala, nego je nacrtala svoje patnje. Lekari i iskusni policijski inspektori bili su zgroženi. Baka, koju su na kraju proterali iz Hrvatske, morala je da zna što su zveri radile njenoj unučici. I nije reagovala. Nije htela ni da oda zločince iz Bosne.

"Ona ju je koristila za prosjačenje i samo joj je to bilo važno. Od lepe devojčice pretvarala ju je u još lepšu samo radi svoje koristi", kažu istražitelji. A malenoj su hrvatske vlasti odobrile privremeni boravak iz humanitarnih razloga. Dete je u hraniteljskoj porodici i prvi put ima svoj krevetić, jastuk, medu... Naučila je da čitati i piše, redovno jede, ne tuku je, ne prisiljavaju ni na šta.

"Trgovci ljudima zarade više od 12 milijardi dolara godišnje", kažu u MUP-u Hrvatske i preciziraju da se to odnosi samo na trgovinu ženama i decom kao seksualnog roblja.

Sanja (24) je zarađivala kao konobarica. Zagrizla je na priču o dobrom poslu u inostranstvu, pa je otputovala u Španiju. Tamo ju je "sve čekalo", stan i - makro.

foto: Profimedia

Sanja je zarađivala kao konobarica

"Prvo ju je prebio, a zatim bacio u sobicu, opet je pretukao, uzeo joj mobilni i pasoš", zapisala je policija.

"Zaklaću te ako pokušaš da pobegneš, ubiću te. Ne znaš ko sam i kakve veze imam u policiji Ti si sad moje vlasništvo i zarađuješ za mene", zapretio joj je. Tako je Sanja počela da se prostituiše. Često su je i silovali jer im je to makro dopuštao. Doveo bi u trošnu sobicu po petoricu muškaraca, koji su je silovali i iživljavali se nad njom. "Ja častim", govorio bi im.

Tukao ju je svakog dana i dovodio po 50 mušterija dnevno. Makrou je davala cijelu dnevnu zaradu, između 2.500 i 3.000 eura. Morala je da pristaje na seks bez kondoma ako bi mušterija to tražila, a nisu je puštali na miru ni tokom menstruacije.

Uspela je da pobegne i da se bez pasoša vrati u Hrvatsku preko Slovenije. Javila je policiji da je bila žrtva trgovine ljudima, ali nije želela da sarađuje.

foto: Profimedia

Uspela je da pobegne i bez pasoša se vrati u Hrvatsku

"Otkad im oduzmu dokumenta, žrtve, iako toga možda nisu svesne, postaju žrtve trgovine ljudima. Postaju zavisne od trgovaca i žive pod velikim stresom, u stalnom starhu od zlostavljanja, ubistva ili deportacije", ističu u MUP-u.

Tamara (13) se rodila u Sofiji, u Bugarskoj. Roditelji su joj se rastali kad je napunila pet godina. Pošto je ni mama ni tata nisu želeli, završila je u domu za nezbrinutu decu. Tamo je ostala do 13. godine, kad su otac i maćeha došli po nju. Odveli su je u mesto Levski.

Otac ju je svakog dana više puta tukao, gurao joj ruke u vreli šporet, jednom ju je nožem sekao po telu. Posle četiri meseca, maćeha ju je prodala trojici muškaraca i ženi za 4.000 evra. Oni su je odveli u Hrvatsku, u Osijek, i prodali je jednoj porodici kao suprugu takođe maloletnom Mirku (14). Devojčica je to prihvatila nadajući se boljem životu.

"Mirkova baka počela je da je ‘priprema’ za prvu bračnu noć. Pošto se opirala, istukla ju je. Ali na kraju je posustala pod batinama. Morala je da spava ne samo s Mirkom, nego i s njegovim rođacima. Posle su je tukli bez obzira na to da li je pristala na seks ili nije", zabeležili su policajci.

Tamara je uspela da pobegne u Bugarsku i vratila se u dom u kom je odrasla. Međutim, Mirkova baka je prijavila nestanak policiji. Sada je devojčica u osječkoj vaspitnoj ustanovi. Ostala je u Hrvatskoj zbog Programa zaštite identifikovane žrtve trgovine ljudima.

(Kurir.rs/Express.hr)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track