HRVATI ARBITRAŽI NE VERUJU: Ne prihvataju presudu, spremni za razgovore sa Slovenijom o otvorenim pitanjima
Foto: fonet

Andrej plenković

HRVATI ARBITRAŽI NE VERUJU: Ne prihvataju presudu, spremni za razgovore sa Slovenijom o otvorenim pitanjima

Hrvatska -

Glavna poruka Vlade Hrvatske je da je današnja odluka za Hrvatsku ni na koji način ne obavezuje niti se smatramo obavezani, niti nameravamo njen sadržaj da primenjujemo , rekao je Andrej Plenković, predsednik hrvatske Vlade, nakon što je Arbitražni sud objavio odluku o arbitraži.

"Hrvatska je svoje stajalište donela pre 23 meseca, na današnji dan, 29. juna 2015. godine u Saboru konsenzualno, zbog skandaloznog i protivpravnog postupanja u okviru procesa, svojevrsne sprege između tadašnjeg agenta Slovenije i jednog sudije koga je imenovala Slovenija. Od tog trenutka Hrvatska je odlučila da izaže iz procesa i shodno Bečkoj konvenciji pokrenula je postupak izlaska iz postupka o arbitraži, o čemu je obavestila sve relevantne adrese. I agent i sudija su sami podneli ostavke, što je dovoljan razlog da takva arbitraža nije mogla da bude dovršena", rekao je Plenković.

"Ostajemo spremni na razgovor sa Slovenijom o rešavanju otvorenog graničnog pitanja. Ne očekujemo od Slovenije jednostrane poteze nakon objave presude. Smatramo da druge države i međunarodne organizacije ovo pitanje trebaju da prepuste Hrvatskoj i Sloveniji", rekao je Plenković, koji je pozvao sve političke stranke u Hrvatskoj da oko ovog pitanja i da dalje drže jedinstven stav i konsenzus oko zajedničkog zastupanja hrvatskih interesa.

"Slovenija je za nas susjedna i prijateljska država i želimo mirnim putem rešavati sva otvorena pitanja, uključujući i pitanja granica", rekao je Plenković.

Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track