APSURD ZBOG RAZGRANIČENJA: Kuća prešla u Hrvatsku, put do nje u Sloveniji!
Foto: Profimedia

Mesto Razkrižje najviše pogođeno arbitražom

APSURD ZBOG RAZGRANIČENJA: Kuća prešla u Hrvatsku, put do nje u Sloveniji!

Hrvatska -

Nemam mira, hodam ukrug, ne znam šta sad, ne mogu iz Hrvatske, a do nas iz Slovenije ne smeju, priča Martin Baumgartner

ZAGREB/LJUBLJANA - Slovenački i hrvatski političari i dalje jedni druge pritiskaju i jedni drugima prete zbog odluke Arbitražnog suda u Hagu o razgraničenju Hrvatske i Slovenije, ali obični ljudi sa obe strane granice našli su se u pravim problemima.

U mestu Razkrižje najviše su pogođeni presudom koju u Ljubljani slave, a u Zagrebu ne prihvataju, jer su se odjednom našli u Hrvatskoj iako su celog života živeli u Sloveniji.

Tužan događaj

- Tužan događaj, ne znam šta da učinim, razmišljam gde smo, šta smo... Ne mogu da vam objasnim, meni nije bitno jesi li Slovenac, Hrvat ili bilo ko drugi, meni su svi jednaki - rekao je Martin Baumgartner za slovenački portal 24ur.

Međutim, on je razočaran tom odlukom jer je njegova kuća sada u hrvatskom delu katastra, a jedini put koji vodi do nje je u Sloveniji.

- Celu noć nisam spavao, hodam ukrug, ne znam šta sad - hitne službe iz Slovenije ne smeju do naše kuće, a iz Hrvatske ne mogu - kazao je Baumgartner.

foto: Youtube

Porodica Cimerman ima stambenu kuću i deo dvorišta u slovenačkom, a sporednu zgradu u hrvatskom delu katastra. I porodica Bedaković ima kuću na malom „jeziku“ hrvatske teritorije koja ulazi duboko u slovenački katastar, tako da su im svi susedi u slovenačkom delu.

Brodovi i stara crta

Dan nakon odluke u zalivu je mirno, javila je Hrvatska televizija. Ipak, hrvatski ribari, kojih se ova odluka najviše tiče, nezadovoljni su i razočarani. Kako je javio RTL, juče su dva hrvatska policijska broda i jedan slovenački stajala jedni nasuprot drugima, svaki u svojim vodama. Svako stoji na svojoj strani prema staroj crti razgraničenja.

Plenković i Cerar Bez naglih poteza

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je telefonom sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom o odluci Arbitražnog suda i dogovoreno je da se neće preduzimati nikakvi jednostrani potezi, saopšteno je iz Banskih dvora. Navedeno je da će se premijeri dve zemlje sastati 12. jula u Ljubljani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track