ZASPALI U SLOVENIJI, PROBUDILI SE U HRVATSKOJ: Tužno, ne znamo šta da radimo, niti gde smo
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia0313837025

Šokirani stanovnici

ZASPALI U SLOVENIJI, PROBUDILI SE U HRVATSKOJ: Tužno, ne znamo šta da radimo, niti gde smo

Hrvatska -

U Piranskom zalivu, spornoj tački za Hrvatsku i Sloveniju, građani su očajni zbog presude Arbitražnog suda o razgraničenju na kopnu i u moru. Presudom suda u Hagu Sloveniji je pripalo dve trećine zaliva, a dobila je koridor za izlaz na otvoreno more.

Hrvatski ribari, kojih se ova odluka najviše tiče, nezadovoljni su i razočarani.

Dan posle odluke suda, kako javlja RTL, dva hrvatska policijska broda doplovila do crte razgraničenja sa Slovenijom, gde su usidreni na oko 800 metara od te crte. Ta televizija je javila i da četiri nautičke milje od Savudrije, dva hrvatska policijska broda i jedan slovenački stoje jedni nasuprot drugih, svaki u svojim vodama i gledaju se. Svako stoji na svojoj strani prema staroj crti razgraničenja.

Premijeri Slovenije i Hrvatske su se dogovorili da ne preduzimaju nikakve mere po odluci Arbitražnog suda. Ipak, nekolicina državljana Slovenije, koji žive u malom mestu Razkrižje verovatno su najviše pogođeni presudom Arbitražnog suda - preko noći su se odjednom našli u Hrvatskoj, iako su gotovo celi život živeli pod slovenskom upravom, piše zagrebački Jutarnji list. "Tužan događaj, ne znam šta da učinim, razmišljam, gde smo, šta smo, ne mogu vam objasniti, meni nije bitno jesi li Slovenac, Hrvat ili bilo ko, meni su svi jednaki", objašnjava Martin Baumgartner. Braumgartner je posebno razočaran odlukom Suda – njegova kuća je na hrvatskom delu katastra, a jedini put koji vodi do nje je u Sloveniji. "Nemam mira, celu noć nisam spavao, hodam u krug, ne znam šta sad – hitne službe iz Slovenije sad ne smeju do naše kuće, a iz Hrvatske ne mogu, kazao je Baumgartner, koji je za izgradnju kuće dobio dozvolu i hrvatske i slovenske strane. Hrvatska mu je isključila priključak za struju iz Slovenije i spojila iz Hrvatske. Porodica Cimerman ima stambenu kuću i deo dvorišta na slovenskom, a sporednu zgradu na hrvatskom delu katastra. Zemljište su kupili za vreme Jugoslavije i niko ih tada nije upozorio na katastar.

I porodica Bedaković ima kuću na malom 'jeziku' hrvatske teritorije koja ulazi duboko u slovenski katastar, tako da su im svi susedi u slovenačkom delu. Oni su jedni od retkih koji su se pripremili tako što su izgradili kućicu na slovenačkom delu, kako bi tamo mogli i da prijave svoj boravak. Ukupno je oko 10 porodica zatražilo "ispravku" granice na Razkrižju. Nadali su se da će Arbitražni sud uzeti u obzir njihove pojedinačne slučajeve, no do toga, ipak, nije došlo. Načelnik Opštine Razkrižje Stanko Ivanušič rekao je za 24ur da će na sastanku s premijerom Mirom Cerarom zahtevati da se onima koji ne žele da žive na hrvatskoj strani omogući zemlja na slovenačkoj strani, te da im država plati izgradnju kuće kako bi im se obezbedila sva prava koja im pripadaju, od pristupa zdravstvenom sistemu do školovanja dece u Sloveniji.

(Foto: Profimedia)

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track