BIZARNO HAPŠENJE HRVATSKIH MORNARA: Bili posada tegljača koji je vukao brod pun cigareta, a njih optužili za šverc
Foto: Foto Reuters, 26 5 2017

svašta

BIZARNO HAPŠENJE HRVATSKIH MORNARA: Bili posada tegljača koji je vukao brod pun cigareta, a njih optužili za šverc

Hrvatska -

Španska policija uhapsila je dva mornara iz Hrvatske, zajedno sa još trojicom Italijana i jednim Rumunom, zbog sumnje da su krijumčarili cigarete. Oni su činili posadu tegljača koji je vukao teretni brod na kom je pronađeno 6 kontejnera sa oko 3,2 miliona kutija cigareta.

Šestorica ljudi pritvorena su u zatvoru Santa Marija u Kadizu zbog sumnje, dok posada broda na kojemu su nađene cigarete nije pritvorena. Iz Sindikata pomoraca Hrvatske upozoravaju da se radi o još jednom slučaju kriminalizacije mornara.

Glavni sekretar Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan rekao je za Novi list da je problematično to što nije pritvorena posada broda na kom su nađene cigarete, već posada remorkera koji je teglio taj brod bez posade.

Logično je da posada remorkera u kojoj su bila i dva hrvatska mornara nije imala niti je morala da ima saznanja o tome šta nosi brod, već su ispunjavali nalog svoje kompanije. Istražni postupak bi trebalo uskoro da bude završen.

Tržišna vrednost cigareta se procenjuje na oko 12 miliona evra.

Zaplena cigareta dogodila se u okviru Operacije Eskudo, najveće koju je ikada sprovela Španska poreska agencija, koja deluje u saradnji sa britanskim vlastima i FRONTEx-om.

(Kurir.rs/Net.hr)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track