Najnovije vesti

SRAMOTA! KOLINDA OVIM REČIMA ČESTITA HRVATIMA EGZODUS SRBA: Ovo je najvažniji dan u našoj istoriji!
Foto: EPA, Foto: EPA

GODIŠNJICA OLUJE

SRAMOTA! KOLINDA OVIM REČIMA ČESTITA HRVATIMA EGZODUS SRBA: Ovo je najvažniji dan u našoj istoriji!

Hrvatska

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović uputila je danas čestitku povodom Dana pobede i Dana hrvatskih branitelja svim hrvatskim državljanima u domovini i iseljeništvu, a posebno svim hrvatskim borcima i učesnicima "Oluje", navodeći da je 5. avgust 1995. jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj istoriji.

U Hrvatskoj i Srbiji obeležava se 22. godišnjica od vojno-policijske akcije Oluja, koju zvanični Zagreb obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, dok se u Srbiji 4. i 5. avgust obeležavaju komemoracijama i sećanjem na stradale i prognane u toj akciji.

Kitarović je čestitki podseća da je peti avgust 1995. "dan kada smo pod vođstvom našega prvog predsednika Franje Tuđmana blistavom vojnom pobedom okrunili svoju viševekovnu borbu za nacionalnu slobodu i državnu nezavisnost, potvrdili svoj međunarodni položaj i osigurali demokratski razvoj našem društvu".

Kako je navela, pred Hrvatskom je sada veliki zadatak privredne, demografske i moralne obnove društva, a ona je, kako kaže, uverena da u Hrvatskoj ima snage, odlučnosti i znanja za uspeh u tom zadatku, "kao što smo bili uspešni u oslobađanju naše jedine i drage Hrvatske".

Za Srbiju vojna operacija Oluja je najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koje su se dogodilo u ratovima na prostorima bivše SFRJ, a u kojem su oko 62 odsto žrtava bili civili.

Akcija hrvatske vojske za cilj je imala zapravo iseljavanje celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti, a nakon proterivanja zabeležena su paljenja, pljacke i likvidacije malobrojnih Srba koji nisu hteli da napuste svoje domove.

Broj izbeglih Srba različito se procenjuje - hrvatski izvori imaju podatak o 90.000 ljudi, UN o 150.000, a srpski o najmanje 250.000.

Za zločine počinjene u toku "Oluje" u Hrvatskoj niko nije krivično odgovarao.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...