ŠAMAR IZ VAŠINGTONA ZA HRVATSKU: Stejt dipartment objavio da tolerišu ustaštvo i naveo najgore primere
Foto: Reuters

I oni primetili

ŠAMAR IZ VAŠINGTONA ZA HRVATSKU: Stejt dipartment objavio da tolerišu ustaštvo i naveo najgore primere

Hrvatska -

Američki ministar spoljnih poslova Rekst Tilerson juče je predstavio godišnji izveštaj Stejt dipatmenta o stanju verskih sloboda u svetu za prošlu godinu. Hrvatskoj je posvećeno sedam stranica, u kojima se često spominju Jakov Sedlar i njegov revizionistički dokumentarni film “Jasenovac - istina”.

U izveštaju još jednom se reflektuje koliku je štetu međunarodnoj reputaciji Hrvatske nanela činjenica da u Hrvatskoj toleriše ili neuverljivo osuđuje rehabilitacija ustaštva, i da fraze o osudi svih totalitarizama jednostavno nisu dovoljne. Podseća se na prošlogodišnji bojkot komemoracije u Jasenovcu i navodi da se to dogodilo zbog uverenja srpskih i jevrejskih organizacija da “vlada umanjuje zlodela ustaškog režima koji je bio saveznik nacista tokom Drugog svetskog rata”.

Navodi se i zabrinjavajući primer televizijskog voditelja Marka Juriča koji je u svojoj emisiji tvrdio da će pravoslavni sveštenici iz pravoslavne crkve u centru Zagreba ubijati prolaznike na Cvetnom trgu, dok se za Sedlarov dokumentarac kaže da je umanjivao broj žrtava u Jasenovcu. Spominje se i da su mnoge nevladine organizacije, uključujući i Centar Simon Vizental, kritikovale imenovanje Zlatka Hasanbegovića na poziciju ministra kulture i to zbog toga što je prethodno hvalio ustaše i umanjivao njihove zločine. Navodi se i da je Hasanbegović pohvalio Sedlarov falsifikatorski dokumentarac.

Ističe se da u Hrvatskoj postoje 54 registrovane verske zajednice, ali da najveću finansijsku podršku dobija Katolička crkva, zahvaljujući četiri ugovora sa Vatikanom. Prošle godine Katolička je crkva od Republike Hrvatske dobila 285 miliona kuna, odnosno 40 miliona dolara za svoje aktivnosti. Kao problem se izdvaja i povratak imovine Jevrejima, kojima je onemogućeno po aktuelnim zakonima da sudski traže povratak imovine koja im je oduzeta tokom holokausta ako nisu ostali hrvatski državljani.

Izveštaj Stejt dipartmenta Hrvatsku u 2016. prikazuje kao zemlju u kojoj se na utakmicama izvikuje ustaški pozdrav "Za dom spremni", uključujući i onu sa Izraelom na kojoj je bio i tadašnji premijer Tim Orešković. U kojoj hiljade ekstremista u centru glavnog grada marširaju na Agenciju za elektronske medije, u kojoj raste netrpeljivost prema Srbima itd. Dakle, onakvu kakva je prošle godine i bila. Stejt dipartment samo je još jednom podsetio koliku je blamažu za međunarodnu reputaciju Hrvatske predstavljala prethodna vlada HDZ-a i Mosta.

Sledeće godine videćemo kako će iz perspektive američkog ministarstva spoljnih poslova biti prikazana prva godina vlasti premijera Andreja Plenkovića.

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Cifra da glava zaboli! Pogledajte vrednost srpske imovine na Kosovu koju je Priština otela!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track