(FOTO) GORI I NA HVARU: Bura pravi probleme, pumpe prebacuju u uvale
Foto: Čitalac 24sata.hr

NE PROĐE DAN BEZ POŽARA

(FOTO) GORI I NA HVARU: Bura pravi probleme, pumpe prebacuju u uvale

Hrvatska -

Veliki šumski požar buknuo oko 9.30 sati kod Starigrada na Hvaru.

Gase ga vatrogasci iz Hvara, Starigrada i Jelse kao i tri kanadera.

Vatra je zahvatila područje uvale Tiha na poluostrvu Kabol. Požar se brzo širi usled jakih udara bure. Gusti dim vidi se i iz Splita. Kabal je dug šest kilometara, prostire se na više od 865 hektara i nalazi severozapadno od Starog Grada. Na tom području se, između ostalog, nalaze vile i hoteli.

"Od jutros smo na terenu. Jedno vreme smo ga “imali”, ali onda se požar uz pomoć bure ponovno proširio. Na terenu su vatrogasci DVD-ova iz Hvara, Starog Grada i Jelse s 30-ak ljudi i 10 vozila. Gori gusta borova šuma i nisko raslinje. Za sada objekti nisu ugroženi. Očekuju se kanaderi, ali još nije poznato hoće li zbog bure moći da uzlete", kazao je Antoni Ivanković, zapovednik DVD-a Stari Grad.

"Iako su s terena otišla dva kanadera, situacija nije bitno bolja nego pre pola sata. Požar trenutno gasi jedan kanader i jedan helikopter. Dobra vest je da je vetar malo oslabio, a loša da se popodne očekuje promena smera. Sada pumpe prebacujemo po uvalama", rekao je Antonio Škarpa gradnonačelnik Starog Grada.

Vazdušne snage danas su sa sedam protivpožarnih aviona, uspeli da stave pod nadzor požar kod Turnja i potom nastave da gase vatru u okolini Benkovca.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Čitalac 24sata.hr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kokeza se obogatio na grbači naroda, od aerodroma dobio 32,5 miliona!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track