SRBI PONOVO DEŽURNI KRIVCI: U Kistanje došli da gase požare, a optužuju ih da su piromani!
Foto: tviter

netolerancija

SRBI PONOVO DEŽURNI KRIVCI: U Kistanje došli da gase požare, a optužuju ih da su piromani!

Hrvatska -

Sumnje da požare netko namerno podmeće nisu ništa novo u Hrvatskoj. Zapravo, svakog leta kad neki veliki požar pohara obalu uvek se iznova govori o piromanima, a najčešće se prstom pokazuje u smeru suseda sa istoka, Srbije. Jasno, većinom je reč o neutemeljenim optužbama koje se onda u svom tom haosu i nervozi začas pretvore u sulude teorije zavere. Ali, juče je u Kninu zbog sumnje u podmetanje požara na području Kistanja privedeno sedam mladića. Ispostavilo se da su njih dvoje državljani Srbije, a neki od ostalih mladića s njima su u rodu.

Od sedmorice mladića uhapšenih zbog izazivanja požara kraj Kistanja policija je osumnjičila dvojicu. Prvog zbog paljenja, a drugog jer je podticao na paljenje.

Nije dugo trebalo da se, uz požar, razbuktaju i nacionalističke strasti, kako u Kistanju tako i u većem delu zemlje. Ali, posebno je to došlo do izražaja u ovom siromašnom zabačenom mjestu koje je rat osetilo na svojoj koži.

"Sigurno neko stoji iza leđa tih maloletnika", kaže Roko Palić iz Kistanja. Dodaje da ne bi smeo reći imaju li požari veze s nacionalnošću osumnjičenih krivaca, ali kaže da ga neka njegova razmišljanja vode u tom smeru.

"Pre mesec dana je vatrogasni komandir je uhvatio čoveka iz lokalne sredine, Srbin, nije normalan eno ga opet. Zato ja apelujem na državu da te piromane sankcionira. Dosta mi je te tolerancije", dodaje Roko Palić iz Kistanja za RTL. Građanima srpske nacionalnosti, kojih ovdje ima priličan broj, nije lako nositi se s ovakvim teškim optužbama i generalizovanjem.

"Ja sam iz Beograda došao i odmah sam reagovao, tražio sam kante i učinio sam maksimalni napor da učestvujem u gašenju požara", kaže Jovo Cvjetković iz Beograda. "Nije se gledalo ko je šta, svi su požurili pomoći da se požar lokalizuje", dodaje Milorad Štrbac iz Beograda.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track