BIVŠI GENERAL HOS-A PRIZNAO: Za dom spremni je pozdrav koji smo uzeli po uzoru na ustaše
Foto: Foto: Beta/Dario Grzelj

čak i ne kriju

BIVŠI GENERAL HOS-A PRIZNAO: Za dom spremni je pozdrav koji smo uzeli po uzoru na ustaše

Hrvatska -

U Hrvatskoj ne prestaje polemika o tome da li je "za dom spremni" ustaški pozdrav ili stari hrvatski pozdrav koji su ustaše kompromitovale, kako tvrdi, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Tu dilemu za zagrebačku N1 tv razjašnjava penzionisani general HOS-a Anto Prkačin koji kaže da su Hrvatske odbrambene snage 90-tih preuzeli "za dom spremni" isključivo po uzoru na ustaše koje su im bile nedvosmislei uzor.

Za Prkačina dileme nema.

"To je apsolutno točno. I drago mi je da je tako. I političari su rekli, i Hasanbegović, i Nazor, i još neki da je to preuzet ustaški pozdrav", kaže Prkačin i ističe da su HOS-ovci na konferenciji za novinare prošle sedmice, kada je sporna spomen ploča izmeštena iz Jasenovca u Novsku, kako kaže, "lupetali gluposti".

" Taj problem nije uopšte u HOS-ovoj ploči i načinu kako se počeo rešavati taj problem nikada neće biti rešen. Mi moramo revidirati. Pogledajte predsednicu, pa i premijera ili bilo kojeg viđenijeg političara, kad se spomene bilo što od '41. do '45., oni odmah spomenu revizionizam. Šta je revizionizam? Ovde se misli na reviziju onoga što se događalo od 1941. do 1945. Pa to je nužno, to se mora", kaže Prkačin.

Taj pozdrav, navodi, nije umetničko delo pa da mu se gleda kompozicija boja, to je nešto konkretno, to je pozdrav koji je nastao u prvoj emigraciji u ustaškom pokretu, naveo je.

"Ja nisam osnivač HOS-a, ali sam osnivaču rekao da kao registovani u rezervnom sastavu specijalne policije ulazim u HOS, a on meni na to kaže: 'Znaš kako se postaje HOS-ovac? HOS-ovac i ustaša postaješ tako da kažeš HOS-ovac i ustaša sam'. Onaj ko je prvi čovek najbolje zna zbog čega su uzeli taj pozdrav. Taj pozdrav je uzet kao pozdrav HOS-a i tu dilema nema", objašnjava.

Prkačin kaže i da se nije odazvao konferenciji za novinare HOS jer su mu rekli da ne povezuje HOS i ustaški pokret.

"Nisam se odazvao jer mi je poručeno da ne mešam HOS i ustaški pokret, a o pozdravu 'za dom spremni' nemoguće je razgovarati ako se to dvoje ne poveže. Oni nesretnici u svojoj su intelektualnoj plitkoći i uskogrudnosti izdali Francetića, kao što je Juda izdao Isusa", kaže Prkačin.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: Beta/Dario Grzelj

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Otkriveno ko je pomogao Arkanovim ubicama posle likvidacije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track