HRVATI ČISTE LEKTIRU OD USTAŠA: Knjiga koja veliča pozdrav iz NDH konačno zabranjena!
Foto: Profimedia, Foto: Beta/Dario Grzelj

posle 10 godina

HRVATI ČISTE LEKTIRU OD USTAŠA: Knjiga koja veliča pozdrav iz NDH konačno zabranjena!

Hrvatska -

Lektira za učenike osnovne škole u kojoj se veliča ustaški poklič "Za dom spremni" biće izbačena, piše zagrebački Jutarnji list.

Radi se o romanu Stjepana Tomaša "Moj tata spava s anđelima - Mali ratni dnevnik", koji je postao obavezna lektira pre više od decenije.

Knjiga je pisana početkom '90. u formi dnevnika i pokušava da prikaže ratna zbivanja iz gledišta Cvijete, devojčice iz Osijeka. Sporno u romanu je što je pojam ustaštva prikazan kao "domoljubno poželjan". “Kada sam na radiju pronašla stranicu koja je emitirala ‘Čavoglave’, mama se nije pobunila, štoviše slušala je sa zanimanjem. Sva je treperila od unutrašnjeg uzbuđenja kad je čula kako Bobo ili Jure viče: Mi smo spremni, Poglavniče! Kaže da će glasati za Hrvatsku stranku prava, za Paragu”, piše u romanu koji je "namenjen" učenicima šestog razreda.

Jutarnji potom prenosi još citata iz romana. "Pod dnevičkim zapisom “Busanje u mala hrvatska prsa”, u romanu stoji: Svi su dečki na početku sastavka napisali: CROATIA I ZA DOM SPREMNI! UVIJEK ZA DOM SPREMNI! Šarac, Gicara, Sifon, Šmajser i Papak pozdravljaju: Za dom uvijek spremni”, “Poglavniku s uzbuđenjem viče za dom spremni”.“Jure i Bobo viču za dom spremni Poglavniče”, do poglavlja “Ples uz Čavoglave” koje završava rečenicom: “A uz Čavoglave te Juru i Bobu ne može se plesati, samo ratovati”. U Kancelariju dečje pravobraniteljke su od 2006. godine počele da stižu prijave roditelja i nastavnika, a "Mali ratni dnevnik" nije na popisu lektire u sklopu predloga reforme kurikuluma, koju ministarka Blaženka Divjak planira da implementira od sledeće školske godine.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Marjanovići su uništavali dokaze posle ubistva, ovo su detalji koji ih odaju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track