PUTIN: Hrvatska je važan partner Rusije u Evropi i na Balkanu
Foto: EPA

Podrška Moskve

PUTIN: Hrvatska je važan partner Rusije u Evropi i na Balkanu

Hrvatska -

Hrvatska je važan partner Rusije u Evropi i na Balkanu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin danas nakon sastanka sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Sočiju.

"Razgovor sa predsednicom Hrvatske bio je konstruktivan i potvrdio je namere naše dve države za razvojem saradnje u svim pravcima", rekao je Putin na zajednićkoj konferenciji za novinare.

Po njegovim rečima, u razgovoru su razmotrene konkretne mere za dalji razvoj bilateralne saradnje, a posebna pažnja posvećena je ekonomskim vezama.

Putin je naveo da je prošle godine trgovinska razmena Rusije i Hrvatske iznosila 898 miliona dolara, a da se u prvoj polovini ove godine povećala za 64 odsto.

Tokom zasedanja međuvladine komisije 3. oktobra u Moskvi razmatrane su nove inicijative za stimulisanje trgovinsko-investicionih odnosa. Radi se o aktiviranju saradnje ruskih i hrvatskih kompanija u realizaciji zajedničkih projekata u trećim državama. Rusko ministarstvo ekonomskog razvoja i hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova upravo su potpisali memorandum o pomoći biznisu da se plasira na strana tržišta, naveo je ruski predsednik.

Grabar-Kitarević je navela da Hrvatska kao članica EU i NATO uvažava međunarodni značaj Rusije te da zato želi novi razmah u razvoju bilateralnih odnosa.

Mislim da možemo da primetimo i razvoj naših ekonomskih odnosa. Ja mislim da će redovna saradnja sa Rusijom da obezbedi i ponovno razmatranje okvira sankcija koje, kako sam već rekla, nanose štetu našim građanima i kompanijama, navela je hrvatska predsednica.

"Danas, osam godina posle poslednje zvanične posete na predsedsednićkom nivou, ponovo je izražena uzajamna želja za obnavljanje saradnje na osnovu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja", kazala je hrvatska predsednica.

foto: Reuters/nebojša mandić

Po njenim rečima, u razgovoru je bilo reći i situaciji u Jugoistočnoj Evropi.

"Smatram da je evropska perspektiva garant stabilnosti, bezbednosti i napretka za zemlje Jugoistočne Evrope", kazala je ona.

Putin je naveo da na hrvatskom tržištu uspešno rade ruske banke, da je aktivna razgranata mreža filijala Sberbanke koja zajedno sa VTB učestvuje u programu finansijske sanacije najvećeg hrvatskog agroindustrijskog holdinga "Agrokor".

Nakon razgovora potpisano je više bilateralnih dokumenata, a hrvatska predsednica će tokom svoje trodnevne zvanične posete Rusiji, razgovarati sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom, predsednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i učestvovati u radu rusko-hrvatskog ekonomskog foruma.

(Kurir.rs/Beta)

(Foto: EPA/Reuters/Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track