(VIDEO) BURNO U HRVATSKOM SABORU: Da li su ustaše bile fašisti ili nisu?
Foto: Youtube screenshot/Indexs.hr

skandal

(VIDEO) BURNO U HRVATSKOM SABORU: Da li su ustaše bile fašisti ili nisu?

Hrvatska -

U Hrvatskom saboru danas je bilo burno. Nekoliko poslanika žestoko se posvađalo, a govorilo se o ustašama. Sabor je raspravljao o izveštaju o radu hrvatskog centra Domovinskog rata za 2016. godinu, čiji je predsednik Ante Nazor.

Zastupnik SDP-a Predrag Matić u govoru je odlučio da se osvrne na reči biskupa Vlade Košića koji je rekao kako ustaše nisu bili fašisti.

"Ja danas želim da razgovaram o nečemu što sam više puta s gospodinom Nazorom, koji mi je i prijatelj, razgovarao. O nečemu što se zove prekrajanje istorije ili različito tumačenje istorijskih događaja. Za mene kao laika su uvek dva i dva četiri, no kako smo videli poslednjih godina, nekim laicima je to malo, a nekima previše“, rekao je on.

"Pošto već dve noći ne spavam, odlučio sam to da podelim sa vama. Ja sam od malena od strane roditelja, škole i Crkve učen da budem na strani slabijih. A kada se radi o ljudima koji imaju 95 ili 100 godina, onda pogotovo. Nisu valjda ustaše džabe četiri godine klale, palile, ubijale, uništavale, pisale razne zakone, nisu uzalud osnovale logore, tamanile Srbe, Rome, Jevreje, Hrvate neistomišljenike, pobijene bacali u jame, ulagivale se, ljubile ruke Musoliniju i Hitleru i trudile se da budu veći fašisti od njih. I sad je neko odlučio da mrtvo hladno da kaže kako ustaše nisu bile fašisti“, dodao je on, prenosi "Indeks".

Kako je rekao, biskup je ovaj put zaista preterao — "ničim neizazvan izvređao je ustaše i njihov pokret“.

Na to mu je zastupnik iz Kluba zastupnika "Neovisni za Hrvatsku“ Željko Glasnović rekao da je "budala i Jugosloven“. Matić je potom nastavio rečima da ne treba vređati ustaše.

"Kakve su, takve su, naše su. Mi ne damo da ih vređaju. Kad oni za sebe kažu da su fašisti, onda ne dopuštamo nikome da nakon 75 godina neko to dovodi u pitanje. Zbog toga nikada nećemo zaboraviti vaša dela, večno ćemo vas se sećati“, rekao je on.

Za repliku se potom javio Stevo Culej, zastupnik HDZ-a. "Kolega, nisi nijednom spomenuo četnike protiv kojih si se navodno borio. Nisi ih nijednom rečju spomenuo. Ali u vreme Milanovićeve vlade, Vesna Pusić preko svoje koleginice Zlatar Violić pokrenula je strašan politički pritisak da se destabilizuje Nazor. Kako nisi video šta nam podmeću kao braniteljima. Ko će istražiti našu istoriju, obaveštajci Krajine, ali oni tebi nisu smetali. A ja znam zašto ti nisu smetali, ja znam mnogo toga što drugi ne znaju. Pozdravlja te Petak i ekipa iz Vukovara“, rekao je Culej.

Matić je na to rekao da je navikao na uvrede i laži.

"Nismo nas dvojica zajedno popravljali tenkove u JNA. Naime, ja ih uopšte nisam popravljao niti bio tamo“, rekao je. Potom se ponovo uključio Glasnović i govorio o mentalnoj baštini komunizma i komunističkim zločinima.

"Ja sam više knjiga pročitao u jedan dan nego vi u celom životu“, rekao je on. "Kad ste položili venac u Vukovaru. U centru Vukovara u aprilu 1945. ubijeno je 200.000 najistaknutijih građana Vukovara“, rekao je Glasnović.

Matić je odgovorio i na to.

"Trebalo je da budete ovde i prođete sve što je prolazio narod do 1990. i kasnije. Lako je bilo pametovati sa 10.000 kilometara udaljenosti kao i vaš premijer Orešković kog nikad niste pitali zašto nije bio u Domovinskom ratu“, naveo je Matić.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Youtube screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kada će se Zoran Marjanović venčati sa ljubavnicom u CZ-u!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track