PLENKOVIĆ NAJAVIO: Hrvatska do 2020. da uđe u mehanizam za evro
Foto: Beta/ Ana Silvar Dominic, Foto: Beta/Lana Silvar Dominic

NIJE HTEO DA LICITIRA SA DATUMOM

PLENKOVIĆ NAJAVIO: Hrvatska do 2020. da uđe u mehanizam za evro

Hrvatska -

Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je danas da je vladin plan da Hrvatska prvi korak ka uvođenju evra, ulazak u kursni mehanizam tzv. ERM II, ostvari 2020. godine, kada i bude predsedavala Evropskom unijom.

"Hrvatska kao najskorija članica EU ima dva politički ključna cilja - da postane deo Šengenskog prostora, odnosno da budemo spremni za političku odluku o tome tokom 2019, a drugi je cilj pristupanje evrozoni", rekao je Plenković na početku konferencije "Strategija uvođenja evra u Hrvatsku" u organizaciji vlade i Hrvatske narodne banke (HNB).

Hrvatski premijer je kazao da ne želi danas licitira sa datumom, kada bi želeli da te ciljeve ostvare.

"Ono što mislim da je realno i na čemu ćemo raditi je da godina 2020, kao godina predsedavanja Hrvatske Većem EU, bude godina u kojoj će Hrvatska prema našem planu, namerama i intencijama biti deo onoga što se naziva ERM II (kursni mehanizam)", naglasio je Plenković.

Dodao je i da ovom konferencijom započinje široka javna rasprava o uvođenju evra koja će poslužiti da u tom procesu zemlja ide obazrivo, odlučno, otvoreno i transparentno, te da se uklone svi strahovi i nedoumice o toj temi.

"Ispunjavajući Nacionalni program reformi, preuzimajući novu pravnu tekovinu, bolje apsorbujući EU sredstva, učinićemo napore da Hrvatska postane, rekao bih, u jednom dvomandatnom razdoblju vlade i Sabora, i članica eurozone", naveo je on i dodao da zemlja već gotovo i ispunjava kriterijume za to.

Plenković je ocenio da je Hrvatska u svom ugovoru o pristupanju već rekla, što se tiče volje građana, "da" i evrozoni, a da u njoj još nije jer nije ispunili sve kriterijume, a ne jer politički to treba da odlučiti.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Beta/ Ana Silvar Dominic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track