(VIDEO) TODORIĆ PUŠTEN NA SLOBODU UZ KAUCIJU OD 100.000 FUNTI: Ne izručujte me Hrvatskoj!
Foto: Profimedia

OSTAJE u londonu

(VIDEO) TODORIĆ PUŠTEN NA SLOBODU UZ KAUCIJU OD 100.000 FUNTI: Ne izručujte me Hrvatskoj!

Hrvatska -

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić pušten je da se brani sa slobode. On je danas pred Vestiminsterskim sudom u Londonu izjavio da se protivi izručenju u Hrvatsku.

Prema navodima medija njegova kaucija ne prelazi 100.000 funti. Iduće ročište je 10. aprila 2018, tako da će sasvim izvesno da će on ostati u Londonu narednih nekoliko meseci.

Hrvatska policija potvrdila je ranije danas da je primila obaveštenje da je vlasnik Agrokora, Ivica Todorić, uhapšen u Londonu. Prema britanskom zakonu, ročiste na kojem će se odlučivati o izručenju Todorića Hrvatskoj mora biti održano u roku od 21 dan od hapšenja.

Tom prilikom se proverava da li postoje bilo kakve zakonomo propisne prepreke za izručenje. Tako se, između ostalog, utvrđuje postoji li tzv. dvostruka kažnjivost, odnosno jesu li krivična dela koja se stavljaju na teret Todoriću kažnjiva i u Velikoj Britaniji.

Zatim, ima li dovoljno dokaza koji potkrijepljuju optužbe i posebno činjenica da će osumnjičena osoba u zemlji koja ga traži biti procesuirana samo za ono za šta je podnet evropski nalog za hapšenje.

Savim je izvesno, očekivati da će Todorić i njegov advokatski tim problematizovati upravo motiv pokretanja istrage, tim pre što je u međuvremenu i sam podneo krivičnu prijavu protiv ministarke Martine Dalić, posebnog poverenika Ante Ramljak i šefa fonda Knighthead Capital, optužujući iz za kriminal u svojoj firmi.

Todorić se predao britanskoj policiji pošto je Hrvatska za njim raspisala evropski nalog za hapšenje. Nalog je izdat jer je Županijski sud u Zagrebu Todoriću ranije odredio istražni pritvor kako tokom istrage o malverzacijama u Agrokoru teški oko milijardu kuna ne bi uticao na svedoke.

Iako je, međutim, Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu donelo rešenje o otvaranju istrage ona još formalno nije započela, jer su svi okrivljeni, njih ukupno 15, uključujući i Ivicu Todorića, uložili žalbe.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track