DOSETILI SE KAKO DA ZARADE: Hrvati prodaju kuću za bitkoine
Foto: AP

DIGITALNA VALUTA SVE POPULARNIJA

DOSETILI SE KAKO DA ZARADE: Hrvati prodaju kuću za bitkoine

Hrvatska -

ZAGREB -. Oglas o prodaji kuće u Hrvatskoj privukao je pažnju kada se saznalo da je reč o prvoj nekretnini u toj zemlji koja se može kupiti u digitalnoj valuti bitkoin.

Kuća od 275 kvadrata stambenog prostora i više od 750 kvadrata okućnice u Hruševcu Pušćanskom nedaleko od Zaprešića nudi se u zamenu ili prodaju za 663.000 kuna, odnosno 88.000 evra ili 10 bitkoina.

Vlasnici, koji su želeli da ostanu anonimni, kažu da su prilikom predaje oglasa pomislili zašto da ne uvrste i tu novu, sve rasprostranjeniju i sve prihvaćeniju, valutu, jer smatraju da i banke BTC sve više prihvataju kao uobičajeno sredstvo plaćanja.

"Nismo želeli da isključimo tu mogućnost i zadovoljni smo interesom potencijalnih kupaca. Ne strahujemo ni od kakvih malverzacija, jer da je do sada imalo šta negativno da se pokaže - pokazalo bi se", kratko je prokomentarisala vlasnica za portal Poslovni dnevnik. Taj portal navodi da su za mišljenje pitali i člana Upravnog odbora Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) i jednog od najpoznatijih hrvatskih poslovnih anđela Hrvoja Prpića, koji kaže da je odavno trebalo ulagati u bitkoin.

foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

"Više se gotovo i ne radi o novitetu, u inostranstvu su digitalne valute rasprostranjene, a ni kod nas nisu njihova prisutnost nije više sramežljiva. Uzmemo li u obzir podatak da je dnevni promet bitkoina četiri milijarde dolara, trebalo bi da nam je sve jasno", dodao je u razgovoru i potvrdio da su naslovi "da ste 2010. godine uložilio 100 dolara na bitkoin, danas biste mali 250 miliona" istiniti.

Bitkoin je premašio vrednost od 9.900 dolara, a prema nekim mišljenjima, s kojima se slaže i Prpić, njegova će vrednost nastaviti da raste – očekuje se i do četiri puta u sledećih godinu dana. S druge strane, kako je pisao Poslovni dnevnik, tokom ove godine cena bitkoina strelovito je narasla za čak 870 odsto zbog čega mišljenja da se radi tek o velikom tržišnom balonu takođe nisu retkost.

Kurir.rs/B92/Poslovni dnevnik

Foto: AP/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track