(VIDEO) HRVATI U PANICI: More je na obalu poslednjih dana izbacilo tone smeća, bombu i mrtvog kita!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

KONAČNO OTKRIVENO ZAŠTO

(VIDEO) HRVATI U PANICI: More je na obalu poslednjih dana izbacilo tone smeća, bombu i mrtvog kita!

Hrvatska -

Mina iz Drugog svetskog rata, lešina kita, komadi drveća, grane, lišće, plastične boce, komadi plastike, samo su deo velikih količina smeća koje je more poslednjih dana nanelo na hrvatske obale južnog Jadrana, posebno u području Dubrovnika. Mnogi su se zapitali odakle i kako stiže toliko zagađenje.

Dr Hrvoje Mihanović, stručnjak za fiziku mora iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo je podsetio da je slična pojava zabeležena i 2010. kada su velike količine smeća iz Albanije zatrpale brojne plaže u južnom Jadranu, ali i neke u srednjem i severnom.

"Posebno se to dogodilo na plažama koje su okrenute prema jugoistoku. Bilo ih je na Mljetu, na Pelješcu, pa čak i na Dugom otoku. Ono je uglavnom stiglo iz Albanije", rekao je Mihanović.

Krivci su jugo, struje i velike padavine "To je posledica dve pojave. Prva je da uz našu obalu u površinskom sloju prevladava strujanje od jugoistoka prema severozapadu. To je ciklonalno strujanje, koje se naziva istočnojadranska struja. Ona se niz italijansku obalu spušta nazad prema jugu. Zahvaljujući njoj zagađenje reke Po ne utiče na naše obale, posebno u južnijim delovima Jadrana, ali zagađenje iz Albanije utiče. Drugi važan činilac su velike padavine koje su izazvale plavljenje u albanskim rekama. One su sa sobom ponele smeće iz ilegalnih odlagališta otpada. Reke, poput Bojane na granici Albanije i Crne gore, donele su to smeće u Jadransko more, a potom su ga struje i jako jugo naplavili na naše obale“, protumačio je splitski stručnjak za međudelovanje atmosfere i mora i dinamiku priobalnog područja.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track