HRVATSKI MEDIJI OTKRIVAJU: Pelješki most gradiće kineska kompanija
Foto: Profimedia

PRVI PUT U ISTORIJI EU

HRVATSKI MEDIJI OTKRIVAJU: Pelješki most gradiće kineska kompanija

Hrvatska -

Pelješki most sa pristupnim saobraćajnicama gradiće kineska kompanija China Road and Bridge Corporation.

Odluka o izboru izvođača treba da bude donešena 120 dana od otvaranja ponuda, a taj rok ističe u subotu te se očekuje da Hrvatske ceste kao investitor to objave danas.

Za gradnju mosta pristigle su tri ponude. Osim kineske kompanije, ponude su dali austrijski Strabag te zajednica ponuđača koju čine italijanski Astaldi i turski IC Ictas Ansaat.

Kineska ponuda je daleko najjeftinija i iznosi 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, Astaldijeva je ponuda teška 2,5 milijardi kuna, a ponuda Strabaga iznosi 2,6 milijardi kuna. Projekt sa 85 posto potrebnih sredstava sufinansira se iz fondova EU.

"Nadalje, tu je uvek bila pretnja Bakira Izetbegovića i Stranke demokratske akcije da će najprije preko Parlamenta BiH te u Briselu izlobirati odgađanje gradnje mosta zbog nerešenog graničnog pitanja. U BiH je Hrvatima glavni saveznik Milorad Dodik", pišu hrvatski mediji.

Kako se navodi, Dodik je Zagrebu poručio da ima pravo na gradnju Pelješkog mosta i da će njegovi zastupnici biti na strani HDZ-a u Domu naroda, gornjem domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, čime bi se blokiralo donošenje odluke o protivljenju gradnji Pelješkog mosta kao zajedničkog mišljenja Parlamentarne skupštine BiH, koju čine dva doma.

Kurir.rs/Tanjug/Jutarnji.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja