NINA JE OTIŠLA U AUSTRIJU U POTRAZI ZA POSLOM: Za ovu platu bi u Hrvatskoj radila tri meseca
Foto: Profimedia

ISPLATILO JOJ SE

NINA JE OTIŠLA U AUSTRIJU U POTRAZI ZA POSLOM: Za ovu platu bi u Hrvatskoj radila tri meseca

Hrvatska -

Među sezonskim radnicima koji su se ovih dana preselili u austrijske skijaške centre je i Nina Cindrić iz okoline Bjelovara.

Naime, tokom skijaške sezone u Austriji se javlja potreba za oko 30.000 sezonskih radnika, prvenstveno za poslove u ugostiteljstvu. Traže se kuvari, konobari, spremačice i ostali hotelski radnici.

Samo s područja Bjelovarsko-bilogorske županije ove zime je u Austriju otišlo stotinak ljudi, mahom onih koji su još ranije u toj zemlji pronašli sezonske poslove kojima se godinama vraćaju.

Ipak, ima i onih koji su prvi put otišli da sezonski rade u Austriju, a među njima je i Nina Cindrić iz okoline Bjelovara, koja u toj zemlji radi od 21. decembra i ostaće sve do kraja sezone, 1. maja 2018.

"Radim kao servirka i zaista ne mogu da sakrijem oduševljenje poslom i uslovima, pa je već sada sigurno da ću i sledeću zimu da provedem na istom mestu. Posao sam dobila putem austrijske berze rada, posle gledanja oglasa javila sam se poslodavcima s kojima je sve rešeno, od redovne plate svakog petog u mesecu, zdravstvenog osiguranja, do radnog vremena koje traje osam sati i ni minut više od toga. Zbog toga se s popriličnom nelagodom prisećam sezone u jednom našem jadranskom hotelu gde sam često radila i po 13 sati", ispričala je Nina Cindrić.

Nije htela da kaže koliko tačno zarađuje u Austriji, ali je izuzetno zadovoljna primanjima.

"Iznos ostaje tajna, ali za novac koji ću zaraditi za boravka u Austriji u Hrvatskoj bi morala da radim 9 meseci ili čak godinu dana. Još preciznije, ovdašnju mesečnu platu bi u Hrvatskoj zaradila za tri meseca", rekla je Cindrić.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track