ŽIVOT SVOJIH RODITELJA PLATILA SAM SEKSOM I BAŠ ME BRIGA: Dramatična ispovest hrvatske književnice o užasima Drugog svetskog rata
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

NIJE SE LIBILA DA GOVORI O TRAGEDIJI

ŽIVOT SVOJIH RODITELJA PLATILA SAM SEKSOM I BAŠ ME BRIGA: Dramatična ispovest hrvatske književnice o užasima Drugog svetskog rata

Hrvatska -

Žrtva Holokausta bila je i porodica hrvatske dizajnerke i književnice pokojne Žuži Jelinek koja je preminula pre dve godine, a koja je iza sebe ostavila bogatu karijeru i veliki broj ljubavnih i životnih saveta.

Žuži se nije libila da govori i piše o raznim temama pa tako i porodičnim tragedijama koje je doživela za vreme Drugog svetskog rata.

Naime, nakon uspostave NDH izgubila je trojicu braće. Imre je 1941. skončao u zatvoru Kerestinec, Aleksandar-Šanji u koncentracionom logoru Jadovno i Ivan na nepoznatom ratištu.

"Obojicu moje braće zbog jevrejskog porekla streljale su ustaše, a roditelji, iako gluvonemi, bili su dodatno kažnjeni. Morali su da gledaju pogubljenje svoje dece. Jedan od moje braće pre streljanja skinuo je sat i dao ga majci. Zamislite koju je bol doživela ta žena", prepričala je svojevremeno Žuži.

Otišla do italijanskog oficira i sklopila dogovor

Žuži je, tada u prvom braku s uglednim zagrebačkim zubarom dr Erihom Jelinekom, saznala da će joj roditelji biti deportovani u Koncentracioni logor Jasenovac. Tada je živela u Rijeci gde se odselila sa suprugom.

foto: Printskrin/ Youtube/Žuti Karton

Odlučna da im spasi život, 21-godišnja Žuži je otišla do italijanskog oficira i bez razmišljanja upotrebila svoju lepotu i šarm te ga je zavela. Nekoliko noći mu je odlazila u riječku Esplanadu i dogovor je pao. Žuži je tako spasila roditelje od deportacije. Jednom prilikom je istakla kako joj je upravo spašavanje roditelja od holokausta najvažniji životni uspeh.

"Život svojih roditelja platila sam seksom i baš me briga šta će ljudi reći. Dala bih i desnu ruku da spasim roditelje", kazala je Žuži.

Kurir.rs/ 24sata.hr

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ŽIVIMO KAO U GROBU, A USKORO NAS I ODATLE TERAJU! Priča Biserke i Ljube je najtužnija priča sa Kosova!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track