DOŠAO SAM PO NJU MRTVU, A U BOLNICI SU ME BLEDO GLEDALI: Ispovest unuka kome su javili da mu je baka preminula!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

NEVEROVTNA PRIČA

DOŠAO SAM PO NJU MRTVU, A U BOLNICI SU ME BLEDO GLEDALI: Ispovest unuka kome su javili da mu je baka preminula!

Hrvatska -

"Vaša baka Marija je umrla" javili su u četvrtak telefonom Josipu Šogoriću (59) iz Semeljaca kraj Đakova. Bila je stara, 95 godina, pomalo dementna, teškog zdravstvenog stanja, moglo se očekivati da neće preživeti teško krvarenje, ali su se ipak nadali najboljem. Bilo mu je teško. Organizovao je sahranu, napravio umrlice, sutradan otišao u bolnicu po bakina dokumenta i otpusnu listu i tek tamo doživeo šok. Našao je baku živu u svom bolničkom krevetu.

"Baka Marija Matijas je od oktobra bila u Domu za stare i nemoćne u Ernestinovu, koji vodi moj prijatelj. U četvrtak ujutro su je vozilom Hitnom pomoći odvezli u bolnicu jer je počela da krvari. Iz Doma su nam javili da su je odveli i pošao sam u bolnicu. Primljena je na hitan prijem, odmah su joj sanirali krvarenje, dobila je i infuziju. Rečeno mi je da će je smestiti na gastroenterološko odeljenje i da joj tamo donesem stvari. Tako je i bilo. Pošto su je smestili i kada sam video da je stabilno otišao sam kući. Popodne oko 16 sati nazvao me je vlasnik Doma za starije i rekao da su mu iz bolnice javili da je baka umrla. Bilo mi je čudno što mene nisu zvali jer sam im ostavio broj za svaki slučaj ali, nisam sumnjao u ništa. Bilo je već prekasno da idem u bolnicu po bakine papire pa sam odlučio da odem ujutro. U međuvremenu odlučili smo da organizujemo sahranu", priča Josip koji je o smrti bake obavestio i svoju majku Evu koja živi i radi u Nemačkoj.

Strahovao je kako će majka da primi vest jer je i ona sama dan ranije izašla iz bolnice i srčani je bolesnik. Nesrećna žena rekla je da odmah kreće za Hrvatsku i kupila kartu za autobus.

"Sve smo pripremili i ujutro sam otišao u bolnicu po papire. Došao sam na odeljenje i pitao šta mi sve treba da bih baku prebacio iz bolnice u mrtvačnicu. Oni su me bledo gledali. Pitali su me ko mi je baka. Kada sam rekao ime, rekli su da je došlo do neke zabune jer baka je - živa. Bio sam u šoku. Zavrtelo mi se u glavi i sve mi je ispalo iz ruku. Odveli su me u sobu kod bake i ona je zaista tamo ležala, živa. Nakon prvog šoka osetio sam bes. Molio sam se da me ne uhvati moj PTSP i da ostanem staložen. Nisam znao šta da kažem supruzi, mami, porodici. Već sam slutio da će nas u selu gledati sa podsmehom iako mi sa time nemamo nikakve veze. Nazvao sam prijatelja, vlasnika Doma za stare da ga pitam ko mu je javio da je baka mrtva, a on je rekao da su ga nazvali iz bolnice", priča još u neverici Josip koji je po dolasku u Semeljce išao po svim mestima na koje su postavili umrlice i skidao ih.

Ljudi su mu prilazili, izražavali saučešće, pitali kada je sahrana, a on nije znao što da kaže.

"Smeta mi što bolnica ne priznaje krivicu"

"Kad sam nazvao mamu da joj kažem da je baka živa, ona je već bila u autobusu za Hrvatsku. I ona je bila ogorčena. Neko je napravio sramotan propust i pitam se šta bi bilo da su tako nekome javili da mu je dete mrtvo, a zapravo je živo. Igraju se sa ljudskim sudbinama", kaže Josip dodajući kako mu najviše smeta što bolnica ne priznaje krivicu, a veruje svom prijatelju,vlasniku Doma, koji kaže da on nema razloga da izmisli da je baka mrtva ako nije.

foto: Profimedia

"Ko radi taj i greši. Meni je jasno da se takva greška mogla potkrasti pogotovo što je toga dana na hitnom prijemu bilo dosta dovezenih pacijenata. Neki su i umrli. Mogli su slučajno da zamene imena, kartone, bilo šta. No, ipak, onaj ko je nazvao mogao je kasnije da se izvini za učinjenu pogrešku. Bilo bi ljudski" kaže Josip.

Baka umrla dva dana kasnije

Da tragikomedija ovoga slučaja bude još veća u subotu ujutro Josip Šogorić dobio je novi telefonski poziv.

"Vaša baka Marija je umrla. Dođite u bolnicu" rekao mu je glas sa druge strane slušalice. Bio je to bakin doktor koji ga je nazvao iz bolnice. Baka je zaista umrla, u 4 sata ujutro.

"Ne treba uopšte da pričam kako su me sada svi nazivali i pitali je l' to sad stvarno baka umrla i jesmo proverili u bolnici. Uradili smo nove umrlice, a opet smo morali da zovemo ljude i da organizujemo sve ostalo za sahranu. Situacija bi bila smešna, da nije tragična", kaže Josip koji je, na kraju, ipak ostao bez bake Marije i njena sahrana će biti u ponedeljak u 15 sati u Semeljcima.

Kurir.rs/ 24sata.hr

Kurir.rs/ Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track