GRADONAČELNIK ZAGREBA OBEĆAO: Podići ćemo spomenik žrtvama ustaškog režima
Foto: Profimedia

pre političke penzije

GRADONAČELNIK ZAGREBA OBEĆAO: Podići ćemo spomenik žrtvama ustaškog režima

Hrvatska -

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obećao je danas članovima Izraelsko-hrvatske međuparlamentarne grupe prijateljstva da će "pre odlaska u političku penziju" u Zagrebu podići spomenik žrtvama holokausta i obnoviti sinagogu u Praškoj ulici, koju je srušio ustaški režim.

Delegacija je predvođena potpredsednikom izraelskog parlamenta Esavijem Frejem, u zvaičnoj poseti Hrvatskoj, a domaćin im je potpredsednik Hrvatskog sabora i šef Hrvatsko-izraelske grupe prijateljstva Milijan Brkić.

Bandić je rekao da je obaveza gradske vlasti da u Zagrebu podigne spomenik za šest milona jevrejskih žrtava nacističkog i fašističkog terora.

Projekt spomenika ispred pošte na Glavnoj železničkoj stanici je u toku, radovi će krenuti za tri do četiri meseca i biće gotov za godinu dana.

"Time ćemo Zagreb pozicionirati na karti evropskih i svetskih metropola u kojima svedočimo svoju antifašističku istoriju i predanost demokratskom, evropskom civilizacijskom krugu", istakao je Bandić.

foto: Profimedia

Takođe je obaveza Zagreba da skine mrlju s tamnog dela hrvatske istorije i ustaškog režima koji je u oktobru 1941. godine srušio sinagogu u Praškoj, rekao je Bandić i dodao da će moći da ode u političku penziju kada to bude završeno.

"Mi u Zagrebu živimo multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost, a tu crnu mrlju iz naše istorije s povratkom sinagoge u Prašku definitivno skidamo s dnevnog reda", poručio je Bandić.

Gradonačelnik se založio da Zagreb sklopi sporazum o prijateljstvu i saradnji s Jerusalemom, Tel Avivom ili nekim drugim velikim gradom u Izraelu.

Potpredsednik Frej zahvalio je za topli doček u Zagrebu i ocenio da je to "samo početak snažnog i dugog prijateljstva".

"Nadam se da će Zagreb i Jerusalem ili Tel Aviv ili Haifa biti pobratimljeni u budućnosti. To je prvi korak i siguran sam da je pred nama prijateljstvo između naših zemalja", poručio je Frej.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! SRBIJA I KOSOVO ZAJEDNO ULAZE U EU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja