(VIDEO) POGIBIJA DVOJE MLADIH IZAZVALA LAVINU OPTUŽBI: Uhlebi u Hrvatskim železnicama namerno ugrožavaju putnike i one koji prelaze pruge!
Foto: Printscreen Facebook

PANDORINA KUTIJA

(VIDEO) POGIBIJA DVOJE MLADIH IZAZVALA LAVINU OPTUŽBI: Uhlebi u Hrvatskim železnicama namerno ugrožavaju putnike i one koji prelaze pruge!

Hrvatska -

Nikola Predović i Sanja Hlaić iz Karlovca poginuli su juče kad je teretni voz udario njihov auto na pružnom prelazu u Donjem Zvečaju, a posle te tragedije sindikat železničara Hrvatskih železnica sipa optužbe na račun Infrastrukture HŽ.

"Svakodnevno smo svedoci teških nesreća, kao što je ova najsvežija, u kojoj je kod Duge Rese u nedelju u naletu teretnog voza na putnički automobil poginulo dvoje mladih", rekao je novinarima Grbešić i dodao da bi satima mogao da nabraja primere koji idu na dušu Infrastrukture. On kaže da ta firma slući samo za uhlebljavanje podobnih kadrova i da radi na štetu bezbednosti putnika i onih koji prelaze na pružnim prelazima.

"Jedini konkursi su oni za članove uprave. Imamo bezbroj pomoćnika, direktora i drugog rukovodećeg osoblja, a kad treba zaposliti čoveka od čije bezbednosti zavise ljudski životi, onda za njih nema mesta", kaže Grbešić i dodaje da pet godina unazad nije bilo ni modernizacije niti tehnoloških rešenja koji bi učinili saobraćaj bezbednijim.

Kao eklatantan primer naveo je situaciju u Koprivnici, gde su radna mesta "spojena" nauštrb bezbednosti. To je isto, kaže Grbešić, kao kad bi policajac koji reguliše saobraćaj u Zagrebu istovremeno prodavao novine.

1 / 6 Foto: Printscreen 24sata.hr

Grbešić kaže da u Hrvatskoj postoji oko 1.400 pružnih prelaza bez fizičke prepreke, odnosno branika i polubranika, na šta je sindikat upozoravao, ali uzaludno. Kao primer lošeg upravljanja i bacanja novca naveo je da je usvojen 2015. godine usvojen plan da se svake godine kupi po 50 uređaja za obezbeđivanje pružnih prelaza.

"Doduše, te prve godine kupljen je 21 signalni uređaj ali nijedan nije postavljen, već negde u skladištima skuplja prašinu" - precizira Grbešić.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen 24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track