(18+) UMETNICA JEDNOM FOTOGRAFIJOM PODIGLA CELU HRVATSKU NA NOGE, TRAŽI SE I SMENA DIREKTORKE MUZEJA: Ne mogu da verujem gde živim, nazadujemo!
Foto: Facebook/Ana Petrović

NESHVAĆENI

(18+) UMETNICA JEDNOM FOTOGRAFIJOM PODIGLA CELU HRVATSKU NA NOGE, TRAŽI SE I SMENA DIREKTORKE MUZEJA: Ne mogu da verujem gde živim, nazadujemo!

Hrvatska -

Ana Petrović (33), multimedijska umetnica poreklom iz Bjelovara, poslednjih dana se našla u žiži javnosti zbog rada "Pi*kin dim".

"Bilo mi je zanimljivo pozabaviti se tim izrazom, koji je toliko opštepoznat, ali se u široj javnosti ne koristi jer je nepristojan. Lično mi je, svakako, bio zanimljiv iz pozicije žene, u tom trenutku mlade studentkinje u Osijeku, van umjetničkog centra", kaže Petrović i dodaje da je umetnost tu da postavlja neugodna pitanja i da provocira.

Međutim, rad, nastao još 2010. godine, izazvao je pravu buru u Hrvatskoj.

"Danas vlada neka sasvim druga klima i taj je rad zapravo više izgovor", zaključuje Ana Petrović.

Fotografija je bila deo izložbe koja je trebalo da prezentuje 10 godina fotografije na osječkoj Umetničkoj akademiji. Uz Petrovićevu je učestvovalo 27 studenata, a kustos je bio profesor Vladimir Frelih.

U javnosti se za slučaj pročulo pre nekoliko dana, kad je izašla vest o sednici Veća Muzeja likovne umetnosti u Osijeku, na kojoj su članovi od aktuelne direktorke MLU-a Jasminke Mesarić tražili da se oglasi oko razloga zbog kojih se traži njeno razrešenje. Među razlozima naveden je i 'Pičkin dim', a problem je, sudeći po zapisniku sa sednice, to što je izložba 'postavljena u vreme adventa'.

Prema Ani Petrović, prvo je osječki arhitekta Tomislav Prgomet u otvorenom pismu Ministarstvu kulture, ministarki Nini Obuljen Koržinek i medijima tražio smenu kako direktorke tako i kustosa izložbe.

"Kad smo čuli za to na Akademiji, bili smo pomalo u čudu. Nismo znali je li to smešno ili tužno. Kasnija reakcija Muzejskog veća pokazala je duboko nerazumevanje umetnosti uopšte i zaista trenutno ne mogu da verujem da živim tu gde živim. Svako malo događaju se situacije koje pokazuju da nazadujemo', kaže Ana Petrović.

Jedna od saradnica na izložbi, Leila Topić iz zagrebačkog Muzeja savremene umetnosti, kaže kako su protesti i zgražavanja nad nagim ženskim telom 'odraz mržnje i straha patrijarhata pred oslobođenim ženama'.

"Međutim bez oslobođenja žena nema slobodnog društva. Žene počinju da govore istinu o svojim telima - ova cenzura je samo još jedan oblik kontrole. No pasaran!", poručuje Topić.

U međuvremenu, umetnici su na Fejsbuku pokrenuli inicijativu kojom autore svih umetničkih praksi pozivaju da jednim svojim radom na temu prikaza vagine učestvuju na izložbi koja će se održati 10. marta.

"Cilj ove izložbe nije sama izložba, već naš umetnički stav o ovoj malograđanskoj farsi, jer radilo se tu o političkom procesu ili ne, motiv za smenu ne sme biti taj koji će diktirati granice umetničke slobode', poručuju pokretači inicijative.

Kurir.rs/Tportal.hr Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja