(VIDEO) POSAO TEŽAK 280 MILIONA EVRA: Kinezi će graditi Pelješki most
Foto: Printscreen Twitter/Vlada R. Hrvatske

VELIKI PROJEKAT

(VIDEO) POSAO TEŽAK 280 MILIONA EVRA: Kinezi će graditi Pelješki most

Hrvatska -

Republika Hrvatska i kineski konzorcijum "Kineska korporacija za mostove i puteve" (China Bridge and Road Corporation) potpisali su u Dubrovniku ugovor o izgradnji Pelješkog mosta i pristupnih puteva.

Potpisan je i ugovor o stručnom nadzoru gradnje Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i Instituta IGH, Centra za organizaciju građenja i Invest inženjeringa.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar pomorstva, saobraćaja i veza Oleg Butković, ministar državne imovine Goran Marić, ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević i ministar odbrane Damir Krstičević.

Plenković je ocenio da je reč o projektu od strateškog i dugoročnog značaja za Hrvatsku i da će Pelješki most biti biser arhitekture. On je naglasio i da neće biti problema sa BiH, jer će most biti visok 55 metara i neće uticati na plovidbu.

"Pelješki most ne ulazi u pitanja graničnoga uređenja između dve zemlje. Napravili smo iskorake i ovakva visina i raspon između stubova mosta omogućuju našim prijateljima u BiH komotan prolaz i sve što je potrebno za funkcionisanje luke Neum", dodao je on.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen Twitter/Vlada R. Hrvatske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track