KUNG FU MEDICINSKE SESTRE: Zbog nasilja nad osobljem, u ovoj bolnici svi uče borilačke veštine!
Foto: Profimedia

OBUKA

KUNG FU MEDICINSKE SESTRE: Zbog nasilja nad osobljem, u ovoj bolnici svi uče borilačke veštine!

Hrvatska -

U bolnici u Koprivnici u Hrvatskoj rešili su da podignu nivo bezbednosti na viši nivo, najavio je direktor Mato Devčić jer je sadašnji bolnički videonadzor neadekvatan i tehnološki zastareo.

Pet dosadašnjih bolničkih vatrogasaca već su putem obuke stekli uslove za obezbeđenje, a do kraja maja u bolnicu će se uvesti potpuno novi sistem videonadzora s 25 kamera. Sadašnji bolnički videonadzor je neadekvatan i tehnološki zastario, a u novi sistem uložiće se oko 13.000 evra.

"U vezi s nivoom bezbednosti utvrdili smo niz propusta i, između ostalog, dolazilo je do krađe bolničke opreme i imovine. Bolnica je otvorena i sporadično je kroz godine bilo i slučajeva teških krađa. Radilo se o osobama izvan bolnice koje bi došle, počinile nedelo i napustile bolnicu", rekao je Devčić.

Kamere neće biti postavljene unutar same bolnice, već na ulazima i drugim "kritičnim" mestima u bolničkom krugu, a petorica obučenih pripadnika obezbeženja već su počeli da rade - iako imaju dozvole za nošenje vatrenog oružja, ipak ga neće imati, no moći će da primene fizičku silu do dolaska policije.

Devčić je istakao i da je bilo slučajeva nasilja prema bolničkom osoblju, uglavnom na Odeljenju psihijatrije, zbog čega su tamošnji lekari, sestre i tehničari prošli obuku iz samoodbrane, koja je uključila i učenje metoda upotrebe snage za svladavanje agresivnih pacijenata kada je to nužno.

Kurir.rs/ podravski.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja